0

В ярващите от Софийската митрополия вече могат да слушат Божието слово и у дома. В Деня на народните будители се състоя официалното откриване на православното радио „Епархийски глас“ към Софийската митрополия, съобщи сайтът Двери.бг. То е създадено с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Вярващите от Софийската митрополия вече могат да слушат Божието слово и у дома. В Деня на народните будители се състоя официалното откриване на православното радио „Епархийски глас“ към Софийската митрополия, съобщи сайтът Двери.бг. То е създадено с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Експерименталното излъчване на радиото започна на 15 октомври т.г., на рождения ден на Негово СветейшествоТържество

На официалното откриване на медията и базата към нея беше отслужен водосвет от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на столичния митрополитски храм „Света Неделя“. Заради пандемията на събитието присъстваха ограничен брой хора, служители на радиото: Николай Качамаков, основен инженер на радиобазата, Никола Димитров, отговорен сътрудник по пулт и монтаж, както и чиновници от канцеларията на митрополията.

Програма

Програмата на православно радио „Епархийски глас“ се състои от дневна и нощна зона и ще се запълва поетапно. Освен радиоизлъчване голяма част от предаванията ще бъдат записвани и представени във видеоформат, който ще бъде достъпен на сайта на Софийската митрополия и на канала на митрополията в YouTube. Засега програмата се състои от църковна музика и излъчване на богослуженията от катедралния митрополитски храм „Света Неделя“.

Окончателното оформяне на програмата на радиото и нейното запълване е поверено на столични свещеници, които със своя талант, отговорност и мисия се включват в това навременно мисионерско дело.

База

Техническата база на радиото се състои от: радио- и видеоапаратна, студио, помощна радиоапаратна, три офиса за служителите на медията, голяма зала за провеждане на различни медийни изяви, четири стаи за гости на студиото, обособени санитарни помещения и стаи за технически нужди.

Православно радио „Епархийски глас“ ще излъчва по интернет през страницата на Софийската митрополия на адрес: https://mitropolia-sofia.org/ или директно на: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/.