0

А ко се потвърди изследването на японските  учени, вероятно ще се наложи да слагаме затворническите дрехи от едно време на нашите крави.

Ако се потвърди изследването на японските  учени, вероятно ще се наложи да слагаме затворническите дрехи от едно време на нашите крави.

При проведени опити с боядисани крави на черни и бели ивици броят на мухите са с 20% по-малко, отколкото при небоядисаните крави, съобщава сайтът Говедовъд.
През последните 20 години голяма част от стадата от крави в САЩ са с преобладаващ черен цвят. Но някой ден, може би, тенденцията ще се обърне към зебра ивици.


Учените, фермерите и зоолози, гледайки черно-белите райета на „палтото” на зебрите, отдавна размишляват за целта или еволюционното му предимство. Оказва се, че наред с други възможни предимства, райетата помагат на зебрите да избягват ухапването от мухи в родните си местообитания. Няколко научни теста показаха, че черно-белите ивици очевидно объркват и отблъскват поне някои видове мухи, които нападат и хапят.
Стрес
Ухапването от мухи причинява значителен стрес и икономически загуби в стадата от добитък в световен мащаб. Екип от изследователи от японския изследователски център за селско стопанство – Айчи, разработи тест, за да определи дали модел, подобен на зебра върху говеда, може да намали нападенията от мухи. Докладът им е озаглавен „Кравите, боядисани със зебра ивица, могат да избегнат атака от мухи“.
В това малко изследване учените определят по три крави в три групи: черни и бели с боядисани ивици, черни с боядисани ивици и без ивици (изцяло черна повърхност на тялото).  Изследователите са използвали дистанционни камери, за да записват редовно броя на мухите върху всяко животно. В това изследване броят на кацащите мухи при черно-белите раирани крави намалява с до 20%.