Боил Банов забрани на Пеевски да си регистрира вестника
2

Лъсна фактът, че Иво Прокопиев е истинският властелин на държавата

Боил Банов забрани на Пеевски да си регистрира вестника

- Министерството на културата саботира закона за прозрачност на медиите

- Културното ведомство отказа да впише „Мач телеграф“, след като декларация на „Телеграф медиа“ мистериозно изчезна от публичния регистър

Културният министър Боил Банов буквално забрани на Делян Пеевски да изпълни приетите по инициатива на самия депутат поправки в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и да регистрира преименувания спортен вестник в издателската си група - „Мач телеграф“. До абсурда се стигна, след като вчера „Вестник Телеграф“ ЕООД – дружеството еднолична собственост на Пеевски, което пое издателската дейност на медиите ни от „Телеграф медиа“ ЕООД на 27 юли тази година, подаде декларация в законоустановения срок до културното ведомство. С нея се обявява фактът, че от понеделник освен издател на „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Юропост“, „Вестник телеграф“ е издател и на „Мач телеграф“, каквото е новото име от понеделник на един от най-успешните спортни ежедневници в страната „Меридиан мач“.

Въпреки че при подаването на документа са спазени всички изисквания, от МК изпратиха напълно незаконосъобразно отказ да го приемат.

Отказът е пълен с грешки, като една от най-фрапиращите е,

че в него се визира не подателят „Вестник Телеграф“, а предният издател на медиите ни - „Телеграф медиа“ (виж факсимилетата). Грешката е повече от абсурдна, предвид факта, че промяната в дружеството-издател е обявена още в края на юли – пак в законоустановения срок, пред Министерството на културата. Но пък показва сериозна патология, защото това е пореден саботаж в рамките на дни срещу опита и на издателя ни Делян Пеевски, и на медиите ни да спазим закона.

В петък лъсна, че от публичния регистър към Министерството на културата мистериозно е изчезнала декларация, подадена на 29 юни, с която предният издател на медиите ни - „Телеграф медиа“, изпълнява законовите изисквания да декларира действителния си собственик и финансирането си за 2019 г. В документа, за чието подаване разполагаме с доказателства, изрично е описано, че единственият публичен ресурс, който „Телеграф“ и „Монитор“ са получили, е договор за сумата от 15 000 лева, подписан с ДЗЗД „Спорт фактори“. Същото фигурира и в декларацията, подадена от „Телеграф медиа“ пред Търговския регистър, което обаче не попречи на машината за манипулации на Прокопиев да сътвори поредната си клевета срещу основния враг и на олигарха Иво Прокопиев, и на цялото задкулисие в страната – Делян Пеевски. Мистериозното изчезване на документа от публичния регистър на МС послужи като алиби за „Дневник“ да легализира лъжата, че депутатът се пробвал да „заобиколи“ промените, които сам внесе и да „скрие доходи“ на „Телеграф“ и „Монитор“.

Твърдението е смехотворно, но пък резонно повдигна въпроса дали в Министерството на културата няма къртица и дали тя не е самият Боил Банов, която да подпомага тенденциозните атаки и на кръга „Капитал“, и на присъдружните му издания срещу закона. А атаките започнаха още с внасянето на промените и продължиха след одобрението му от Народното събрание, като причината е повече от ясна. Законът се саботира, защото извади на светло задкулисните обвързаности и непазарните механизми, по които се финансират медиите от мейнстрийма на Прокопиев. Показаха също, че за разлика от нас, изданията на Прокопиев се издържат най-вече от публични ресурси. Така например, през 2019 г., те са финансирани безвъзмездно със стотици хиляди от грантове и договори с министерства и държавни фирми - от фондация „Америка за България“ (500 000 лв.), Европейската комисия (202 744 лв.) и Европейския парламент (153 881 лв.), допълнително са сключили договори с Европейската комисия (за 701 063 лв.), Европейския парламент (за 192 35 лв.), с политически партии, включително ГЕРБ (за 105 278 лв.) и „Демократична България“ (за 5100 лв.), както и десетки други рекламни договори с държавни фирми и органи, включително с Министерство на финансите, АЕЦ „Козлодуй“, „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, БНР, БНТ, „Кинтекс“, КФН, „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД, „Борика“ АД, БНБ и други.

Още в петък изпратихме въпроси до културния министър Боил Банов, с които настояваме за отговори защо декларацията на „Телеграф медиа“ не фигурира в публичния регистър и как е изчезнала. Отговори все още нямаме. Нямаме отговор и на въпроса за новия саботаж срещу опитите ни да спазим законовите изисквания. Но ние ще продължаваме да настояваме за тях, защото в случая става въпрос не просто за миниране на закона, а за саботаж срещу истината.

Дори и без отговорите обаче, от целенасочения отказ на Банов и хората му да ни позволят да изпълним законовите изисквания, лъсват няколко очевидни факта.

Първо, че министерството на културата целенасочено саботира поправките, инициирани от Делян Пеевски и приети от Народното събрание с една ясна цел – да изкарат на светло финансиранията на вестниците и онлайн медиите в страната и крайните им собственици, за да е ясно кой говори от различните издания и така

да се противодейства на лавината от фалшиви новини и пропаганда,

заливаща общественото пространство у нас.

Второ – че Банов е поредният министър в кабинета „Борисов“, обслужващ, независимо дали умишлено или не интересите на подсъдимия разградски олигарх Иво Прокопиев.

Трето – случилото се за пореден път разбива манипулациите, пропагандирани от години от машината за клевети на Прокопиевия кръг „Капитал“ за имагинерни връзки на Пеевски с правителствата на „Борисов“. Такива никога не е имало, а Прокопиев лансира лъжите през ръководения от него мейнстрийм, за да прикрие факта, че е

истинският властелин на държавата и дърпа задкулисно конците й,

като от над 10 години участва в управлението на България през свои подставени лица в правителствата на Бойко Борисов. В същото време, докато издаваните от него и от ортаците му също подсъдими олигарси медии, съществуват само и единствено благодарение на публичен ресурс, медиите на Пеевски са подлагани на небивали опити за цензура и саботажи. Както от страна на правителството в лицето на ведомството на Боил Банов, така и от страна на съдебната власт в лицето на държавното обвинение, чийто представител преди повече от година разпореди да бъде заличена марката на най-тиражния вестник в държавата - „Телеграф“. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.