0

Н е е вярно, че ставаме все по-бездуховни, ние българите сме от най-интелигентните нации, а колкото си по-интелигентен, толкова си по-взискателен. Това каза в телевизионното токшоу „Неделята на НОВА“ министърът на културата Боил Банов, който сподели, че се радва, че коронавирусът почти си отива, защото това значи, че културният живот се възвръща.

Не е вярно, че ставаме все по-бездуховни, ние българите сме от най-интелигентните нации, а колкото си по-интелигентен, толкова си по-взискателен. Това каза в телевизионното токшоу „Неделята на НОВА“ министърът на културата Боил Банов, който сподели, че се радва, че коронавирусът почти си отива, защото това значи, че културният живот се възвръща.

На поредния въпрос за поисканата му преди седмици оставка от председателя на Парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, Банов отговори: „Трябва да се научим да живеем в демокрация, да сме свободни, всеки да може да изрази позиция и да я мотивира. Това е ценно, защото дава възможност да се сблъскат позиции и да се намери баланс. Когато се прави явно, обществото също може да прецени едната и другата позиция“. Поводът за поисканата оставка – съдбата на Червената къща, министърът обясни така: „Проблемът с Червената къща тръгва от нейната частична реституция“, която я „сече отвсякъде“. Банов бе категоричен, че там трябва да има задължително музей на скулптора Андрей Николов, на когото е принадлежала. „Юристите усилено работят и единият вариант е да минем на съдебни дела и да откупим дела на частния съсобственик“, посочи Боил Банов и увери, че скоро ще се открие първоначална изложба с творби на Андрей Николов в частта, която държавата има.

Попитан за критиките от страна на Мая Манолова, че от обещаната помощ на 2200 свободни артисти, която стигнала едва за 320 души, и за творческите стипендии за независими проекти, министър Банов подчерта, че Манолова явно смесва две различни мерки в една. „За да се говори за културата, трябва да имаш ясни данни. Беше пропуснато, че има още 5 млн., дадени за тези твроци, над 20 млн. за заплати на неработещи културни институции в държавния сектор, 30 млн. допълнително за сценични изкуства от миналата година...“, припомни той. Банов нарече критиките на Манолова „див популизъм“ и каза: „Обичам критиката, не глупостите и лъжите“.

На въпроса дали хората са готови да влязат в театрите и оперите, когато това се разреши, министърът на културата отговори: „Очаквам хората да влязат, защото българинът потребява активно култура, харесва, обича театър, музика, картини... Този усет не може да се изгуби с хилядолетия, камо ли за 2 месеца. Аз съм спокоен за това“.

Връщайки се към въпроса за помощите за независимия арт сектор, Банов отбеляза, че реалният брой, на онези, които са подали документи, е 1000 души. За другите, които не са успели, е отворена втора сесия, за да имат възможност да си оправят документите. За тези, които не се самоосигуряват – и те ще могат да се възползват от творческите стипендии, което е било уточнено с НАП и още институции, обеща министърът.

Относно подпомагането на киноработниците, Банов изтъкна: „Тяхната субсидия е съхранена и ще почват работа. Най-ключовото обаче е отпускането на мерките в Европа, за да се облекчат пътуванията при копродукциите“. Според него, новият закон за филмопроизводството ще влезе до есента, а субсидията за кино ще бъде повишена с 10 млн. и за правене на кино творците вече ще разполагат с 20 милиона годишно, което е сериозна подкрепа от държавата.

На финала на разговора министър Боил Банов не се съгласи с твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че към колекцията му от антики се отнасяли варварски.