Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу министъра на културата Боил Банов заради ремонта на "Ларгото", поради липса на данни за извършено престъпление, съобщиха от държавното обвинение.

В постановлението за отказа, подписано от прокурор Георги Николов, е записано, че "внимателният анализ на всички материали, приложени по преписката, събрани в хода на извършената проверка по чл. 145 ал. 1, т. 2 ЗСВ дава основание за категоричен извод за липса на достатъчно данни, които да установяват елемнти от състава на престъпление от общ характер". Според прокурор Николов, по категоричен начин е установено, че нито министърът на културата (тогава Вежди Рашидов), нито заместникът му (Боил Банов), нито други лица, които са изпълнявали функцията на възложител по смисъла на Закона за обществените поръчки, са извършили нарушения на служебните си задължения. "Още по-малко може да се прави изводът за извършени от тях действия със специална цел – набавяне на имотна облага за себе си или другиго", пише още в постановлението. В него също така е записано, че при изпълнението на проекта не е констатирано забавяне, което да налага заплащането на неустойка на Министерството на културата от страна на изпълнителя. 

От прокурорския акт става ясно още, че сигналите срещу тогавашния зам.-министър на културата Боил Банов са подадени от три места - политическа партия "Българска социалистическа партия", представлявана от Председателя на Националния съвет Корнелия Нинова, от народния представител Елена Йончева и от Григор Здравков. Както вече стана ясно и вицепремиерът Томислав Дончев изпрати в държаното обвинение допълнителни документи във връзка с преписката срещу Банов, които са съдържали резултати от проверките на Управляащия орган по Оперативна програма "Регионално развитие", от която бе част ремонтът на "Ларгото". От документите, предоставени от Дончев, ставало ясно, че и Управляващият орган не е констатирал никакви нарушения при изпълнението на проекта, а обектът е бил предаден в законовия срок – 29 януари 2016 година.

В края на януари т.г. БСП сигнализира ОЛАФ и прокуратурата за корупция в строителството и злоупотреба с държавни средства от Боил Банов в качеството му на зам.-министър на културата през 2016 г. Елена Йончева представи запис от разговори на Банов, в които той съдейства за опрощаването на поне 700 хиляди лева неустойка на фирмата - строител на втори и трети етап на античния културен комплекс "Сердика" - Ларгото.

Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нинова: Конституцията не позволява да приемаме дистанционно закони

Конституцията не позволява да приемаме дистанционно закони, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод вариантите, които обсъждат в НС за работата на парламента, след като се оказа, че има депутат заразен с COVID -19.

Михаил Миков: В Конституцията никъде не е казано гласуването да е присъствено

В Конституцията никъде не е казано присъствено, казано е народният представител гласува лично и явно. Това заяви пред БНР бившият соцлидер и председател на 42-рото НС Михаил Миков. Той изрази учудване, че не се обсъжда дистанционно провеждане на заседания и гласуване в НС.

Пенсионерите и гражданите в затруднено положение остават приоритет, обяви премиерът

Борисов: Длъжни сме да защитим живота и здравето на хората

Пенсионерите и гражданите в затруднено положение остават приоритет, обяви премиерът

"Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ". С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира решенението на Министерския съвет да поиска удължаване на извънредното положение с месец.