Боил Банов: Държавата държи само 2/14 от ателието на Андрей Николов в Червената къща

Боил Банов: Държавата държи само 2/14 от ателието на Андрей Николов в Червената къща

Министърът на културата е против публичен търг, иска да е музей

Държавата притежава много малка част от бившето ателие на Андрей Николов в Червената къща в София, която е била дом и творческа лаборатория на световноизвестния български скулптор. Това заяви министърът на културата Боил Банов. Националната галерия, като представител на държавата към момента, стопанисва едва 2/14 идеални части.

През последните дни избухна пореден скандал около емблематичното място, а Банов коментира по време на пресконференция, че решението на проблема е трудно заради наследниците на големия скулптор.

„Галерията, по наше ясно указание, има проект и подготвени 14 произведения, които да бъдат изложени там със съответния снимков материал.

Тоест, да се създаде т. нар. музей или музеен кръг.

Но при състоянието на това съжителство е трудно да бъде музей. Частният собственик е направил партерния етаж като хостел и там преминават хора. Галерията непрекъснато се опитва да влезе в контакт със собственика и да се разработят варианти за плащане на наем. Собственикът обаче не иска да го продаде към този момент. Този блокаж се знае най-добре от тези, които го коментират“, каза Банов и е категоричен, че този казус трябва да бъде решен.

Той заяви, че собственикът няма право да дава под наем имота, както се опита да направи наскоро чрез агенция за недвижими имоти.

„В момента, в който бяхме сезирани, ръководството предприе действия. Той опита да го направи и в други сайтове, но не можеш да отдаваш публична държавна собственост“, каза още Банов.

Що се отнася до острите критики от страна на председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, Банов каза:

„Г-н Вежди Решидов е един изключителен художник.

Като всеки творец, който е много талантлив, е човек на крайностите – така обича, така мрази.

Аз с него работя добре“.

Освен това Банов е против това Червената къща да отиде на публичен търг.

„Не мога да поема този риск“, категоричен е той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.