0

В се повече български поклонници търсят за домашния си олтар изображение на чудотворната икона „Богородица Лепавинска“, която спасява от рак. Мнозина пък дори са ходили да й се поклонят лично в Хърватия.

Все повече български поклонници търсят за домашния си олтар изображение на чудотворната икона „Богородица Лепавинска“, която спасява от рак. Мнозина пък дори са ходили да й се поклонят лично в Хърватия.

Тя се слави като една от най-силните на Балканите, като случаите на изцеление след молитва пред нея са наистина изумителни. За тях разказват не само хървати, но и сърби, гърци, канадци, австралийци.

Игуменът на манастира - архимандрит Гавриил, който също имал телесно страдание и бил излекуван по чудесен начин от Света Богородица Лепавинска. След молитва пред нея едно момиче, което било на прага на смъртта, понеже било погълнало смъртоносна доза отрова, напълно оздравяло и се възстановило.

Случаите наистина са безчет и само малка част от тях са описани.

Хърватия

Реликвата днес се намира в сръбския православен Лепавински манастир „Въведение Богородично“ в село Соколовац, близо до град Копривница, Хърватия. Има дни, в които там идват по два и три автобуса поклонници от всички краища на света. Монашеското братство извършва рекорден брой молитви, след което там се случва нещо, което теолози описват като духовна медицина. Но болестите и бесовете бягат от хората и се крият в близките чукари, а после се връщат и тормозят монасите. Затова те ежечасно трябвало да четат молитви, че да се бранят, разкриват самите духовници. 

Застъпничество

Застъпническото на реликвата се сравнява с библейския случай, при който една жена от Ханан толкова силно вярвала в Бог, че само като се докоснала до дрехата на Иисус кръвотечението й от 12 години престанало. Отец Дойчило казва, че същата благодат може да получи и всеки, който дойде в манастира, целуне иконата на Пресвета Богородица и каже с искрена вяра и сълзи: „Моля те, помилуй мене, грешника!“

Това направил навремето и композиторът Райко Дуймич, чиято песен „Рок ми“ (Rock me) спечели конкурса „Евровизия“ през 1989 г.

„Имах рак на дебелото черво, който беше голям като мъжки юмрук. Беше преди три години и ето ме; Оцелях. Това не е резултат от медицинската ефикасност, а от чудодейното изцеление, случило се в православния манастир Лепавина и чудотворната икона там“, разказваше в свое интервю Дуймич, чиято група „Нови фосили“ бе популярна в някогашна Югославия и Източна Европа. Той се спомина на 66 лета през 2020 г., но приживе казваше, че животът му се е удължил неколкократно с небесното чудо.

Дунав

Един търговец от красивия град на Дунава – Нови Сад, пък свидетелства, че случайно попаднал на брошура за поклоннически туризъм на Балканите. Човекът имал снаха, която не можела да зачене с години. Споделя, че щом погледнал листовката, незнайно защо от очите му рукнали сълзи. „Момичетата, които работеха с мен в магазина, ме попитаха какво се е случило. Казах: „Не знам, но трябва със снахата да отидем в Лепавина“.

Минал месец след поклонението им там и докторите казали на снаха му, че е бременна, а радостта на всички в онзи миг била неописуема. Но с това поличбите съвсем не свършили. Докато били в болницата, човекът незнайно защо решил да си направи профилактичен преглед. Тогава му открили рак. „Оказа се точно навреме. Оперирах се... Благодарение на милостивия Бог и на Богородица, и на отец Гаврил се възстанових лесно. Сега сякаш никога не съм се оперирал“, не може да се нарадва търговецът. Междувременно му се родило дълго чаканото внуче. „Не знам какво друго да кажа; освен това съм много щастлив и искам да вярвате в Бог от цялото си сърце“, завършва разказа си сърбинът.