Богдан Кирилов: Под 3 на 1000 са нежеланите реакции след ваксиниране

Богдан Кирилов: Под 3 на 1000 са нежеланите реакции след ваксиниране

Под 3 на 1000 са нежеланите реакции след ваксиниране, като всички те са описани в кратката характеристика на ваксините. Това обясни за bTV изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов.

Близо 288 000 са ваксинирани към днешна дата като е доста ниска честотата на реакции след това. „ Това което получаваме в ИАЛ е за  под 3 на 1000, като всички тези нежелание реакции са описани в кратката харектеристика, тоест на този етап няма нищо което да е неочаквано. Обикновено са свързани с болка в мястото на приложението , леко грипоподбни симптоми. При аденовирусните ваксини се наблюдава малко по-висока температура , заради това е важно медицинските специалисти да предупредят лицата за това и да не се притесняват хората. Най-важното е че в по-голямата част тези симптоми са за няколко часа до едно денонощие. Доста бързо отшумяват и няма сериозни нежелани реакции.“, обясни шефът на ИАЛ.

По отношение на ефективността на ваксините, Богдан Кирилов коментира, че в  реалната практика се потвърждават данните, които бяха реализирани в клиничните изпитания. Това важи и за безопасността на ваксините. Той посочи, че не е нужен тест за антитела преди ваксиниране. По думите му експертите казват, че ако човек е преболедувал или в момента е заразен, това няма да даде отражение.

Шефът на ИАЛ съобщи, че през март ще имам доставки и от трите одобрени за употреба ваксини.  Страната ни има потвърждение за 105 хиляди дози в рамките на 5 доставки от ваксината на Pfizer. Този месец страната ни ще получи 85 хиляди  дози от Moderna. По думите на Кирилов това е увеличение с 50 хиляди за март .От AstraZeneca България очаква две доставки следващата седмица. Първата ще бъде на 9 март с 76 800 дози, а втората  на 12 март с 28 800 дози . Кирилов уточни, че ще има допълнителни доставки в рамките на месеца, но още не се знаят датите и количества.

Кирилов обясни, че при последната доставка половината от дозите ваксини са били разпределени за ОПЛ. По думите му при разпределението на ваксините се следват няколко принципа – броя население, изпълнение на фазите към момента. „Когато има достатъчно количества се преценява на регионално ниво се решава дали да бъдат отворени зелените коридори.“ Обясни, шефът на ИАЛ и още веднъж подчерта, че е много е важно оптималното използване на многодозовите флакони.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.