Богата мраморна украса откриха на крепостта Залдапа
3

Богата мраморна украса откриха на крепостта Залдапа

Богата мраморна украса е открита при археологическите разкопки на базилика №2 в античната крепост Залдапа, край добричкото село Крушари. Това съобщи проф. Георги Атанасов, на финала на съвместната дейност с археолози от България, Франция и Канада.

„Тази година е пети сезон от разкопките на Залдапа. Четирите години бяха посветени на епископската базилика №3. За първа година съсредоточихме нашите усилия върху базилика №2 и Северната порта с кулата, като сформирахме международен екип с археолози от Канада, начело с проф. Никола Бодри, проф. Доминик Моро от университета Лил във Франция, доц. Албена Миланова от Софийски университет. Изобщо на обекта имаме представители на 9 народности: българи, турци, цигани, канадци, французи, албанец, англичанин, сърби, италианец”, обясни проф. Атанасов, който, заедно с проф. Никола Бодри са ръководители на екипа археолози.

Още от времето на Карел Шкорпил се е знаело, че на това място се намира базилика №2. Никой не е знаел плана и размерите й, затова откритието изненадало археолозите. Оказва се, че базиликата е била изключително представителна. Широка е 21 метра и се доближава до епископската базилика, но я превишава с богатата си мраморна украса. Това, което ще се окаже без аналог за Добруджа за този период, че стените на тази базилика са греели с богати мозаечни пана с позлатени кубчета. Предполага се още, че това е първата базилика в Добруджа, която е имала епископски синтрон.

Луксозната мозайка, ажурната богата украса показват, че това е била богата базилика и тук е имало богато население, допълни доц. Миланова от СУ.

Канадският екип е спечелил проект за финансиране на разкопките на Залдапа за срок от 5 години, на обща стойност 250 000 канадски долара. Освен за разкопки, парите ще се използват и за теренна консервация, документиране, за пътуване на екипа.

 За новата учебна година доц. Доминик  Моро от Университета в Лил е успял да спечели два проекта на обща стойност 500 000 евро, в които е включена крепостта Залдапа. Срокът на проекта е 3 години, като освен разкопките, е включен и и един по-голям европейски проект за християнизация на Долния Дунав.

Университетът в Лил Франция и тази година осигурява финансиране, но то е минимално – 5 000 лева, съобщиха от екипа. От 2014 г. Община Крушари отделя годишно по около 10  000 лева за разкопки в Залдапа, а от миналата година – и работници по регионална програма.

“Работил съм на много обекти, но такава подкрепа, каквато получаваме от кмета на Община Крушари, рядко се случва. Да направиш в това време археологическа база, в която са настанени студентите, аспирантите, ръководният екип, е истински героизъм. Оказва ни всякакво съдействие”, коментира проф. Георги Атанасов.

Тази година има и финансиране от 10 000 лева от Министерството на културата. С него трябва да бъдат завършени разкопките на Епископската базилика и да се доразкрие ранната базилика с най-голямата в България крипта с площ 30 кв. м. Работата по тях трябва да приключат тази година, за да могат обектите да бъдат включени в проект по оперативна програма „Региони в растеж” и да започне работа по реставрация и консервация.

Кметът на Крушари Добри Стефанов съобщи, че е подписан договор с Министерството на културата на стойност 118 000 лева за покриване на две от криптите, което трябва да е факт до 15 ноември. Идеята е отвеждане на дъждовни води и при топенето на снега да не влияят върху криптите.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.