Boeing разкри новата си концепция за ултра тънки крила, предназначена да подобри производителността на трансзвуковите въздухоплавателни средства, движещи се със скорост около Мах 0.8 (980 км / ч). Най-новата версия на Transonic Truss-Braced Wing (TTBW) може да лети по-високо и по-бързо от предишните, благодарение на подобрената поддържаща опора и регулируемия ъгъл на извивката на крилете.

Отдавна се говори за възобновяването на свръхзвуковия пътнически въздушен транспорт и дори появата на хиперзвуков полет, но за момента, най-новото постижение във въздухоплавателното инженерство е трансзвуковия полет. Почти всички въздухоплавателни средства, освен военните, летят с дозвукова скорост, което означава скорост под Мах 0.8. това, в силно Но с ожесточената конкуренция при търговските превози на пътници и товари, това не е достатъчно бързо.

Областта, между Мах 0.8 и Мах 1.2 (1.470 км / ч), се нарича трансзвукова. Това означава, че за диапазонът от скорости точно преди преминаването на звуковата бариера и точно след това, е характерно увеличаване на въздушното съпротивление и появата на други фактори, които могат да бъдат пагубни за корпуса на самолета.

Инженерите биха искали да стигнат възможно най-близо до трансзвуковите скорости, без да преминават звуковата бариера, но не е никак лесно. Това е така, защото не целия самолет, преминава от дозвукова към трансзвукова скорост. Доближавайки се към точката на преход, някои части на самолета ще са преминали звуковата бариера, докато други не. Пример за това са изтребителите от края на Втората световна война, които внезапно започвали да се разклащат и разпадат, защото летели толкова бързо, че въртящите им се по-бързо перки преминавали звуковата бариера.

Според Boeing, TTBW първоначално е проектиран да работи в областта от Мах 0.70 до Мах 0.75 (от 835 до 895 км / ч), но новите подпори, извивки на крилете и интегриран дизайн позволяват по-висока скорост и височина с тънки сгъващи се криле с размах от 52 метра.

Целта е не само да се създаде по-добро крило за трансзвуков полет, а то да бъде и по-екологично. TTBW е разработено, като част от програмата Subsonic Ultra Green Aircraft Research (SUGAR) на НАСА, имаща за цел създаването на дозвукови и трансзвукови въздухоплавателни средства, които да бъдат със 71 децибела по-тихи от настоящите стандарти за шум на Федералната Авиационна Администрация (FAA) на САЩ, да отделят със 71 % по-малко въглеродни емисии и да намалят със 70 % консумацията на гориво.

По темата: Boeing TTBW НАСА NASA K
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Електрическия моноцикъл изминава 40 км без значение от терена

KO1 + минава от всякъде

Електрическия моноцикъл изминава 40 км без значение от терена

Едноколесният електрически скутер KO1 на компанията Kiwano, представен още през 2017 г. предлагаше обсег от 30 км и максимална скорост от около 32 км / ч. Новият модел KO1 +, много наподобява предшественика си, но е съвсем различен.

Биометрична идентификация премахва лимита на NFC транзакции

Пръстов отпечатък за по-сигурни безконтактни плащания

Биометрична идентификация премахва лимита на NFC транзакции

Извършването на безконтактни (NFC) плащания с карти в Обединеното кралство, са ограничени до определена сума. Но това ограничение няма да важи за някои от клиентите на NatWest, след като банката започна пробна употреба на биометрична идентификация при извършване на безконтактни плащания с карта.

Мъск изстрелва прототипа на кораба за Марс

Възможно е компанията на Илън Мъск SpaceX да изстреля прототипа на космически кораб в тази седмица. Идеята на пробния летателен съд е да подготви компанията в изпращането на хора на Марс. Голямата крачка може да се случи още утре, показват писма, натъпкани в пощенските кутии на някои от гражданите на плаж Бока Чика, който се намира в близост до Тексас, пише Business Insider.