Boeing разкри новата си концепция за ултра тънки крила, предназначена да подобри производителността на трансзвуковите въздухоплавателни средства, движещи се със скорост около Мах 0.8 (980 км / ч). Най-новата версия на Transonic Truss-Braced Wing (TTBW) може да лети по-високо и по-бързо от предишните, благодарение на подобрената поддържаща опора и регулируемия ъгъл на извивката на крилете.

Отдавна се говори за възобновяването на свръхзвуковия пътнически въздушен транспорт и дори появата на хиперзвуков полет, но за момента, най-новото постижение във въздухоплавателното инженерство е трансзвуковия полет. Почти всички въздухоплавателни средства, освен военните, летят с дозвукова скорост, което означава скорост под Мах 0.8. това, в силно Но с ожесточената конкуренция при търговските превози на пътници и товари, това не е достатъчно бързо.

Областта, между Мах 0.8 и Мах 1.2 (1.470 км / ч), се нарича трансзвукова. Това означава, че за диапазонът от скорости точно преди преминаването на звуковата бариера и точно след това, е характерно увеличаване на въздушното съпротивление и появата на други фактори, които могат да бъдат пагубни за корпуса на самолета.

Инженерите биха искали да стигнат възможно най-близо до трансзвуковите скорости, без да преминават звуковата бариера, но не е никак лесно. Това е така, защото не целия самолет, преминава от дозвукова към трансзвукова скорост. Доближавайки се към точката на преход, някои части на самолета ще са преминали звуковата бариера, докато други не. Пример за това са изтребителите от края на Втората световна война, които внезапно започвали да се разклащат и разпадат, защото летели толкова бързо, че въртящите им се по-бързо перки преминавали звуковата бариера.

Според Boeing, TTBW първоначално е проектиран да работи в областта от Мах 0.70 до Мах 0.75 (от 835 до 895 км / ч), но новите подпори, извивки на крилете и интегриран дизайн позволяват по-висока скорост и височина с тънки сгъващи се криле с размах от 52 метра.

Целта е не само да се създаде по-добро крило за трансзвуков полет, а то да бъде и по-екологично. TTBW е разработено, като част от програмата Subsonic Ultra Green Aircraft Research (SUGAR) на НАСА, имаща за цел създаването на дозвукови и трансзвукови въздухоплавателни средства, които да бъдат със 71 децибела по-тихи от настоящите стандарти за шум на Федералната Авиационна Администрация (FAA) на САЩ, да отделят със 71 % по-малко въглеродни емисии и да намалят със 70 % консумацията на гориво.

По темата: Boeing TTBW НАСА NASA K
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лостове заменят мазната верига

NuBike се задвижва с лостове

Лостове заменят мазната верига

Откакто велосипедите са били изобретени, хората търсят алтернативи на традиционния начин за задвижване, посредством въртене на педалите в кръг. Изобретателят Роджър Паркър, от Лос Анджелис, САЩ е използвал алтернативен  начин за задвижване на своя велосипед NuBike, който според него е по-ефективен от задвижването с верига.

Излъчваща ултравиолетова светлина капачка убива бактерии и вируси

CrazyCap пречиства водата

Излъчваща ултравиолетова светлина капачка убива бактерии и вируси

Измиването на термос или бутилка за вода за многократна употреба, от вътре, може да бъде доста трудно, поради което тези съдове може и да не са толкова чисти. Капачката CrazyCap е предназначена непрекъснато да убива микробите, като заменя съществуващата капачка на бутилката или термоса и излъчва ултравиолетовата светлина във водата. Може дори да пречисти водата, събирана по време на преход в гората.

Print Your City с лаборатория за 3D печат в Солун

Zero Waste Lab превръща изхвърлената пластмаса в улични мебели

Print Your City с лаборатория за 3D печат в Солун

В края на 2017 г., бе представена идея, която превръща пластмасови отпадъци в улични мебели, посредством 3D печат. Print Your City вече е преминала от пробни прототипи към проект градски мащаб със откриването на Zero Waste Lab в Солун, Гърция, където местните жители могат да отнесат пластмасовите си отпадъци, които да се превърнат в градски мебели.