Бобоков призна за връзката си с Ел Чапо, той го брани през
3

Бобоков призна за връзката си с Ел Чапо, той го брани през "Фейсбук" (ОБЗОР)

  • Чатовете на русенския бизнесмен с „Дондуков“2 стигнаха до президента
  • Държавният глава призова прокуратурата да публикува цялата му комуникация с обвиняемия
  • Гешев: Медиите, свързани с Прокопиев, канонизират Божков

Обвиняемият бизнесмен Пламен Бобоков призна в телевизионен ефир за близките си отношения с укриващия се в Дубай хазартен бос с 18 обвинения Васил Божков, известен като родния Ел Чапо заради кървавата си престъпна дейност.

В програмно интервю за bTV, станала популярна като Божков ТВ заради влиянието на олигарха в медията, както и тенденциозното предоставяне на ефира си на обвиняеми и подсъдими лица, Бобоков заяви, че поддържа доста сериозни контакти с Ел Чапо. На въпрос какви са отношенията му с хазартния бос с 18 обвинения, който ужили хазната със 700 млн.лв. и се укри в Дубай, русенския бизнесмен обясни, че са „добри“.

"По-миналата година бяхме с Божков на яхта, посрещахме Джулай морнинг. Никога не сме имали общ бизнес, а общи кръгове на интереси, ходили сме 2-3 пъти за по 1 седмица на почивка", призна Бобоков. По-късно

Божков пък върна „жеста“ на побратимия си

като написа похвално слово за него във Фейсбук. Ел Чапо едва изчака да чуе интервюто по Божков (bTV) ТВ на обвиняемия Бобоков, а след това и буквално разбиващия коментар на главния прокурор Иван Гешев за паралелната държава на подсъдимите олигарси като самия него и политици, и се включи с новата димка през фейсбук.

Хазартният бос се ожали, че законите не се спазват от институциите, но отново по заучен стил се вади от числото на гражданите, които трябва да ги спазват. Явно поставяйки се над закона Ел Чапо пак развя вехтата теза за данъците, за Владислав Горанов и отново нападна държавата и прокуратурата, които му търсят сметка за престъпленията. Прикачва услужливо и линкове към интервюто на Бобоков пред овладяваната от олигархията медиа, която се превърна в трибуна на олигархията и мейнстрийма. Приключва поста с жалейка, че и той бил подал сигнал, но още не го викали на разпит. Божков дава и поредното доказателство, че е в симбиоза с останалите олигарси Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, като услужливо рекламира и поръчковия клип на Антикорупционния фонд за "осемте джуджета".

Самото си интервю Бобоков даде с явна цел да се опита да застопори и омаловажи развиването на скандала, избухнал след излизането наяве на лобистките съобщения, разменени между него и секретаря по правните въпроси на Румен Радев – Пламен Узунов.

Вместо това обаче се стигна дотам

сам да се уличи в лъжа

Първо реално потвърди съмненията, че е искал да минира разследването на аферата от страна на държавното обвинение, като заяви, че съжалява за това, че дал кодовете на телефоните си на разследващите. След това потвърди, че е разменял есемесите с Узунов, обяснявайки, че не виждал нищо позорно в това да общува с президентската администрация,обяснявайки натиска си конкретен човек да замине като посланик в Нигерия с мотива, че било „граждански дълг, ако имаш възможност винаги да оказваш съдействие на стойностни хора“. След това, явно в опит да отклони вниманието и да покаже, че си комуникира и с други институции, развя в ефир с есемес, който бил пращал на премиера Бойко Борисов. А накрая нападна прокуратурата и заяви, че дори нямал телефона на държавния глава Румен Радев.

Последното обаче категорично бе опровергано от

чатове, разпространени след това от държавното обвинение.

Те са съобщения, разменени от Бобоков с телефонен номер, записан като „President-Rumen Radev”.

„Във връзка с множеството запитвания от медии, високият обществен интерес и с цел представяне на обективната истина, Специализирана прокуратура публикува част от текстова комуникация между вероятно лице с имунитет от една страна и обвиняемия П.Б. от друга“, съобщиха от прокуратурата, като посочиха, че комуникацията е намерена в мобилния телефон на обвиняемия русенски бизнесмен.

Така, на 29.09.2019 г. в 16:15 ч. Plamen Bobokov изпраща на Prezident - Rumen Radev съобщение с текст: „Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!... Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е

необходимо и сериозно назначаване на посланик

в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!“.

Горното се публикува и с оглед поредно изнасяне на неверни твърдения в ефира на национална телевизия, обясниха от прокуратурата, явно визирайки интервюто на Бобоков пред Божков ТВ (виж вляво). Именно назначаването на посланик в Нигерия е била една от темите, за които Бобоков излезе, че усилено е лобирал пред президентския секретар Пламен Узунов, за когото досега бяха публикувани няколко чата между него и Бобоков.

Няколко часа след публикуваните нови чатове, държавният глава пък Румен Радев призова прокуратурата да публикува незабавно целия му „чат“ с Пламен Бобоков. От „Дондуков“ 2 изпратиха кратко съобщение до медиите.

„Селективното публикуване на

отделни съобщения от г-н Пламен Бобоков до държавния глава

без отговорите на президента създава внушения за нещо скрито и нередно. В обществен интерес е прокуратурата да публикува целия чат между президента и г-н Пламен Бобоков“, написаха от президентството.

Гешев: Медиите, свързани с Прокопиев, канонизират Божков

„Тези, които нарязаха заводите, сега са репресираните. Знаете ли обвиняемия Божков? Всички знаят пътя му. Сега той е канонизиран от медиите, свързани с подсъдимия Прокопиев, с подсъдимия Донев, които говорят за върховенство на закона. Съветвам българските граждани да гледат кой какво прави, а не кой какво пише“, Това заяви вчера в Гоце Делчев, където бе заради съвместна акция с МВР срещу битовата престъпност, главният прокурор Иван Гешев. Той коментира процесите срещу олигарси у нас, като допълни: „Продължавайте да канонизирате Божков, Бобоков, Миньо Стайков, Арабаджиеви, защото всички са невинни, защото няма присъда - каза той и допълни: - В затвора е пълно с невинни, ако искате, ги защитавайте тези хора. Но те се канонизират не защото тези хора са невинни, а защото си плащат“.

Гешев бе категоричен също така, че трябва да се прекъсне връзката между олигарси, политици и съдебна власт, а по-късно написа в Twitter профила си: „Докато в затвора не влязат олигарсите и корумпираните политици, а не само социално слаби българи, ще продължаваме да живеем бедно. Време е чрез правосъдие да възстановим държавата си!“

На въпрос за интервюто пред bTV на Бобоков, той посочи, че не е видял какво е „извадил“ обвиняемият русенски бизнесмен. „Не следя творческата дейност на обвиняеми и подсъдими. Те могат да си извадят различни версии – че са излезли дисиденти от Магурата. Може да излязат с версия, че са водели протести срещу мръсния въздух в Русе“, отсече Гешев.

По повод информацията, че журналистът Иво Никодимов е бил заплашван след излъчен репортаж за Бобокови, пък посочи, че ако има данни за извършено престъпление, прокуратурата ще се самосезира и ще има досъдебно производство.

Боклуците край Червен бряг внесени от Словакия и Румъния


Част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити на 1 юли 2020 г. в землището на гр. Червен бряг, област Плевен, са внесени от Словакия и Румъния, съобщиха от държавното обвинение.

При извършения оглед под ръководството на Специализираната прокуратура в силажни ями на бивше ТКЗС бяха открити над 30 тона отпадъци, част от които генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите братя Атанас и Пламен Бобокови.

Първоначалните данни сочат, че отпадъците включват части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. В района бяха измерени ниски нива на радиация, които според експерти не са опасни за здравето и околната среда. Има основания да се предполага, че отпадъците са били загробени там преди около 4-5 години. Според първоначалните данни те не подлежат на последваща преработка. Такива отпадъци, загробени в изкопни ями с дълбочина 3 метра, са открити и в землището на с. Рупци, община Червен бря. Предстои установяването на тяхното количество, произход и съдържание.

Каракачанов: Ако някой мисли, че имам власт

върху прокуратурата, ще се разочарова


"Ако някой си мисли, че имам власт върху прокуратурата и ще си позволи да влияе на прокуратура, може да се разочарова". Това коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов относно думите на бизнесмена Пламен Бобоков, че е разочарован от него.

"Нито имам властта, нито съм си позволявал върху съд, прокуратура и даже полиция, като вицепремиер, отговарящ за полицията и част от службите, да им оказвам каквото и да е влияние или давление при изпълнение на техните задължения", допълни той и добави, че в това отношение не е търсена подкрепа от него.

"Не сме говорили на такива теми. Аз съм се обаждал поне три пъти, след като беше освободен, защото ние сме приятели. Аз не се отказвам от приятелите си, когато изпаднат в нужда. Още в първите дни аз казах, че сме приятели и имаме нормални човешки отношения", каза военния министър.

Той коментира и новата порция кореспонденция между Бобоков и президента Румен Радев, изнесена от прокуратурата, за назначаване на посланик в Нигерия.

"И президент и външно министерство са държавни институции. Посланиците на други държави лобират съвсем ясно и директно за интересите на своите фирми. И това го правят всички. Ако става въпрос за това, аз не го намирам за престъпление", каза Каракачанов и поясни:

"Ако е въпрос само за това, да се търси съдействие от държавни институции за това да се подпомогне българска компания някъде в света, аз не виждам нищо нередно."

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.