Бобоков подбудил 21 пъти Узунов да наруши закона, за да спечели облаги

Бобоков подбудил 21 пъти Узунов да наруши закона, за да спечели облаги

Бобоков е с нова гаранция от 1 милиона лева, Узунов с 20 000 лв.

Прокуратурата повдигна обвинения на Пламен Бобоков и секретаря на президента по антикорупция Пламен Узунов за престъпен сговор. Освен това става ясно, че бизнесмена 21 пъти е подбудил Узунов да погази закона, за да спечели той облаги, се казва в съобщение на спецпрокуратурата.

Ето и целият текст на съобщението:

Днес, 10.07.2020 год., след преценка и анализ на събраните доказателства, Специализираната  прокуратура  предяви  обвинение   на  П. Б.  и  П. У.  за  участие  в  престъпен  сговор,   с  цел  осъществяване на  търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на месец януари 2019 год. до настоящия  момент - престъпление  по чл. 321, ал.6 от НК.

Наред с това П.У. и П.Б.  са  обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие, в периода от 08.05.2019 г. до 28.08.2019 г. Като П.Б. е подбудил на 21 пъти П.У. в качеството му на длъжностно лице, да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата  от него длъжност, с цел да набави за П.Б. облага. От това са  настъпили значителни вредни последици - разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, сред гражданите на Република България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - Служба „Военна информация“.

Спрямо обвиняемите са взети мерки за неотклонение „Гаранция в пари“, като за  П. Б. тя е в размер на 1 000 000  лв., а за П. У. - 20 000 лв. При определяне на размера на парични гаранции са взети предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемите, здравословното им състояние, семейното им положение, професията, възрастта и други данни за личността им.

На обвиняемите е наложена „Забрана за напускане на пределните на Република България“.

Настоящото  досъдебното  производство  е  образувано  по  отделени  материали от делото за незаконния внос  на  боклук,  по  което  за  участие  в  организирана  престъпна  група  са  обвинени  братя  Б. и  бившия  зам. министър на екологията  и водите Кр. Ж.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.