Бобоков лобирал за помилване на  БГ аферист, осъден в Румъния (ОБЗОР)
3

Бобоков лобирал за помилване на БГ аферист, осъден в Румъния (ОБЗОР)

„Дондуков 2“ отрече да е задействана процедура, но призна за получени писма за затворника

Обвиняемият русенски бизнесмен Пламен Бобоков е лобирал пред секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов да бъде помилван българин, осъден в Румъния за данъчни престъпления и ощетяване на хазната с 8,4 млн. леи (2 млн. евро). Бобоков искал от Узунов да убеди държавния глава да упражни конституционните си правомощия и да даде свобода на нашенеца.

Това стана ясно, след като спецпрокуратурата публикува вчера нова порция есемес кореспонденция между Бобоков и Узунов. От предните стана ясно, че Бобоков и Узунов са договаряли посланически назначения, както и че братът на президентския секретар е имал консултантски договор с русенския бизнесмен за 60 000 лева на година. Договорът също е бил обсъждан между Бобоков и Узунов.

Новите данни са извлечени при компютърна експертиза на телефона на русенския бизнесмен, като от институцията уточниха, че анализът на компютърно-техническата експертиза продължава.

От откритото досега е станало ясно, че през април и май тази година Бобоков е обменил съобщения както с Узунов, записан в телефона му като „Prezident-Pl. Uzunov“, така и с лице, записано като „Pepi- Ro“, чиято самоличност всъщност се оказала на българина Петър Ненов, осъден в северната ни съседка на 6 години затвор, но изтърпяващ присъдата си у нас в Централния софийски затвор. Съобщенията

касаели правомощията на Комисията по помилване към президента.

На 07 април т.г. „Pepi- Ro“ изпратил на Бобоков снимка на писмо, адресирано до президент на Република България от Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска помилването му.
На 16 април т.г. „Pepi- Ro“ изпраща информация, отнасяща се до неговото пребиваване и осъждане в Румъния, включително и направени от него дарения.
Няколко часа по-късно русенския олигарх препраща съобщенията на „Prezident-Pl. Uzunov“, който от своя страна отговаря следното: „Ок. Поздрави!“.

На 28 април в 15.04 ч. „Pepi- Ro“ отправя чрез смс до Бобоков питане: „Има ли някакъв резултат по моя въпрос?“. В 16.34 ч. е регистриран разговор между Бобоков и Пламен Узунов, след което в 16.36 ч. Русенския бизнесмен отговаря на Ненов:

„Утре ще се виждам по твоя въпрос!

Ще има, но няма да е светкавично!“.
На 11 май 2020 г. “Pepi- Ro” изпраща на Бобоков снимка със съдържание на чужд език, касаещо решение на румънските съдебни власти. На 12 май в 12.10 ч. Бобоков препраща снимката на секретаря на Румен Радев. Малко по-късно информира данъчния аферист: „Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!“. Осем дни по-късно данъчния измамник пак пита Бобоков какво става по неговия въпрос и получава отговор, че все още не, но трябва да действа с превода.

Заради чатовете, от спецпрокуратурата изискали официална справка от началника на затвора в София, от която станало ясно, че Ненов е задържан в България през  ноември 2018 г. във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. в следствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления.От президентството вчера обясниха, че не са задействали процедура по помилване на Петър Ненов, но

признаха, че действително са получили писмо от осъдения,

в които прилагал преводи от Българския демократичен съюз в Румъния, което се вижда и от смс-ите между Узунов и Бобоков. „В администрацията на президента не е постъпвала молба за помилване от Петър Ненов в резултат на което процедура за помилване не е стартирана. На два пъти – през март 2015 г. и през април 2020 г. в президентската институция са постъпвали писма от Българския демократичен съюз в Румъния /БДС/, с които се застъпват по различни поводи за почетния си председател Петър Ненов. Тези писма не могат да бъдат основание за начало на процедура по помилване, за което с официално писмо е уведомена и БДС“, написаха от адинистрацията на Радев.

За сметка на въпроса с помилването на затворника, от администрацията на Румен Радев мълчат за назначаването на посланици по указания от Бобоков предадени чрез Пламен Узунов. Само преди два дни стана ясно, че по разпореждане на спецпрокуратурата, ДАНС е направило анализ за чатовете между бизнесмена и секретаря. От експертизата се вижда, че  Бобоков има активна комуникация освен с Узунов и с бившия съветник на външния ни министър Екатерина Захариева и настоящ дипломат в Алжир - Румен Петров. В телефона на Бобоков той фигурира като „MVR-Rumen Petrov”. По повод тази информация от Министерството на външните работи излязоха с позиция, че ще привикат за обяснения дипломата ни в Алжир.

Плевнелиев: Държавният глава трябва да освободи секретаря си

Държавният глава Румен Радев трябва да освободи секретаря си по антикорупция Пламен Узунов, заяви бившият президент Росен Плевнелиев по БНР.

"Радев четири години се изживява като единствения и уникален, който ще пребори корупцията и който е алтернатива. Ако има мъничко морал, което се претендира от президентската институция, този секретар трябва да си тръгне", коментира Плевнелиев.

"Българските граждани категорично никога не са приемали тези задкулисни вземания на решения между политици и бизнесмени. Това, което излиза като кореспонденция (между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов - бел.ред.) повече от ясно показва доказателства в тази посока", допълни той. Плевнелиев каза, че е имало задкулисно "борене на влияние как да се пробута на правителството определен посланик, който да свърши определена работа". "Но това, което е отвъд закона, е някакви бизнесмени да си говорят с някакви съветници, а те да лобират пред президента, който пък да лобира пред министъра на външните работи за определена кандидатура, както се е случило в случая "Бобоков-Узунов", добави Плевнелиев.

Междувременно БГНЕС обяви, че Пламен Узунов е излязъл в отпуск насред скандала и дори не е в София.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.