0

К ато гръм от мрачно небе, каквото сякаш е небето над човечеството за пръв път от десетилетия, при това – в мирно време, изневиделица легендарният Боб Дилън пусна в Мрежата своя нова песен. Тя се нарича Murder Most Foul („Най-мръсното убийство“) и представлява монументална история, разказана чрез музика и продължаваща почти 17 минути. Това е най-продължителното парче в творчеството на нобеловия лауреат: то разказва за убийството на един от най-обичаните американски президенти – Джон Фицджералд Кенеди, станало на 22 ноември 1963.

Като гръм от мрачно небе, каквото сякаш е небето над човечеството за пръв път от десетилетия, при това – в мирно време, изневиделица легендарният Боб Дилън пусна в Мрежата своя нова песен. Тя се нарича Murder Most Foul („Най-мръсното убийство“) и представлява монументална история, разказана чрез музика и продължаваща почти 17 минути. Това е най-продължителното парче в творчеството на нобеловия лауреат: то разказва за убийството на един от най-обичаните американски президенти – Джон Фицджералд Кенеди, станало на 22 ноември 1963.

„Поздрави на моите фенове и последователи с благодарност за цялата ваша подкрепа в течение на годините. Това е неиздавана песен, която записахме преди известно време и която може би ще ви се стори интересна. Стойте на сигурно, пазете се и Бог да е с вас“, написа прочутият музикант в Мрежата. Постът на Дилън в Туитър вероятно е бил неочакван дори за мениджмънта на артиста, но личност като него, изненадваща във всичко, което прави през дългата си кариера, не може да бъде винаги ръководена от пиари. Такъв е случаят и сега: музикантът не бе анонсирал работата си по този проект. 17-минутната песен идва 8 години след последния му албум с неиздавани композиции – Tempest.

Спецовете вече определят новата песен като Шекспирова творба, облечена в музика. Тя е изцяло потопена в духа на 60-те, като има много препратки към „Бийтълс“, Пол Маккартни, Ерата на Водолея, мюзикъла „Коса“, Уудсток, Мерилин Монро... Гласът на Дилън е дрезгав, но не чак толкова, какъвто го познаваме сега. Така че това „преди известно време“ може да означава и немалко години, гадаят феновете му.