БНЕБ: Пазарните обединения не влияят на цените на тока

БНЕБ: Пазарните обединения не влияят на цените на тока

От 27 юли до началото на август бизнесът е платил с 53 млн. лв. повече за електроенергия

Пазарните обединения не влияят на цените на енергийните борси, включително и обединението по сегмента "Ден напред"- те само улесняват търговията и правят ефективно използването на трансграничния капацитет за пренос на мрежите, но не се отразява нито нагоре, нито надолу на цената. Това заяви изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов по време на днешното заседание на комисията по ревизията, оглавявана от депутата от ИБГНИ Мая Манолова.

Обяснението на Константинов дойде, след като Манолова изрази опасенията на бизнеса след повишаването на цената на тока. Според Мая Манолова цената на електроенергията от май, когато се реализира пазарното обединение на сегмент „ден напред“ с Гърция, до август се повишава със 108%. Константинов обаче обясни, че няма връзка и цената на електроенергията се повишава в цяла Европа по други причини, една от които е поскъпването на природния газ.

В началото на заседанието шефката на комисията обясни, че от бизнеса са определили 2 основни причини за драстичния ценови скок. Първата е, че сме направили

пазарно обединение само с Гърция, а не и едновременно с Румъния.

На второ място работодателите изтъкват действията на държавната ТЕЦ "Марица-Изток" 2, която въпреки високите цени към даден момент не е пуснала допълнителни мощности, въпреки че това би допринесло за стопяване на многомилионните й дългове.

Думите на Константинов бяха потвърдени и от изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев, който обясни, че капацитетът на връзката с Гърция е 600-700 мегавата и той не се променя в последните 10 години, а за да има влияние поотношение на цената, трябва да има и увеличаване на този капацитет. Той посочи, че в същото време капацитетът за Румъния се увеличава от 350 мегавата до над 1000 мегавата. Цачев обаче не посочи, че износ за Гърция се е правел и през съседните Северна Македония и Турция.

Депутатът от БСП Румен Гечев от своя страна посочи, че решението за обединението на енергийните борси в региона е станало без никакви анализи и разчети. Според него положението днес е показателно, че България има нужда от АЕЦ "Белене".

За Мая Манолова никой не иска да носи отговорност за това решение и защото нито една институция, участваща в изслушването - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕРВР), Министерството на енергетика, ЕСО, не е заявила, че именно те са взели решение за присъединяване към гръцката енергийна борса.

Ръководителят на ЕСО Ангелин Цачев припочни, че пазарните обединения в региона трябваше да се случат още преди няколко години на базата на европейска директива от 2015 г. Забавянето е вследствие на друго пазарно обединение – това на Румъния, Чехия, Словакия и Унгария, които първо е трябвало да се присъединят към европейския пазар.

По отношение на втората причина, изтъкната от бизнеса като основна за поскъпването на тока, а именно „изкуствено

създадения дефицит, от непазарното поведение не ТЕЦ „Марица Изток – 2““,

Манолова посочи, че от 27 юли до началото на август бизнесът е платил с 53 млн. лв. повече за електроенергия заради силната вариация в цените на борсата, когато от 27 юли до началото на август тя е стигнала до 330 лв. за мегаватчас.

От своя страна директорът на ТЕЦ-а Живко Денчев обясни, че много от блоковете на централата са били в ремонт. Освен това централата произвежда базов ток, който няма нищо общо с тока, който се търгува на сегмента „Ден напред“. „Няма как да реагирам на такива искания на клиентите. Аз мога да работя само на седмична база и съм писал по този въпрос и на КЕВР, и на министерството. Токът, който произвежда централата, в този момент не се търсеше от клиентите“, каза Динчев.

Манолова отправи остри критики към КЕВР заради липсата на адекватни действия по отношение на регулацията на цената на тока. От КЕВР пък отговориха, че комисията се е самосезирала преди 15 дни и в момента се извършват анализи, които да установят дали има спекула с цената на тока.

В края на комисията се отправиха препоръки, които да допринесат за справянето с проблема, пред който са изправени бизнесите и потребителите. Манолова

предложи да се препоръчат промени в борсовите правила

на Българската енергийна борса, да има санкции за непазарно поведение и изкуствено повишаване на цените, да бъде преосмислен договора, който касае крайния потребител на електроенергия и КЕВР да си влезе във функцията и да потърси отговорност на ръководителите на дружества и организации под „шапката“ на Министерството на енергетиката.

„Не е ясно кой е отговорен. Кашата е забъркана от правителството, което управляваше в последните 15 години“, заключи Манолова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.