БНБ увеличи резервите си с 2 милиарда лева

БНБ увеличи резервите си с 2 милиарда лева

БНБ e увеличила резервите си с 2 милиарда лева, съобщиха от централната банка.

Увеличението е възможно след като България е получила транш 859 млн. специални права на тираж (СПТ) от Международния валутен фонд (МВФ), равни на около 2 млрд. лева. Това е възможно след като Фондът е одобрил 650 милиарда долара за възстановяване на световната икономика след пандемията от коронавирус.

От БНБ уточняват, че 2 август т.г. Бордът на управителите на МВФ, чийто член е управителят на централната банка Димитър Радев, е одобрила разпределение на 456 млрд. СПТ). С това увеличение общият размер на СПТ на БНБ ще възлезе приблизително на 1.5 млрд. СПТ или около 3.5 млрд. лева.

Както е отбелязано на сайта на МВФ общото разпределение на СПТ ще влезе в сила на 23 август 2021 г. Новосъздадените СПТ ще бъдат кредитирани на страните членки на МВФ пропорционално на съществуващите им квоти във фонда. Целта е да се осигури допълнителна ликвидност в световен мащаб, която да изгради доверие и да стимулира възстановяването на световната икономика след пандемията. 

Около 275 милиарда щатски долара (около 193 милиарда СПТ) от новото разпределение ще отидат за развиващите се пазари и развиващите се страни, включително страни с ниски доходи.

МВФ запазва прогнозата си за световния икономически растеж за 2021 г. на 6%. Директорът на Фонда Кристалина Георгиева нарече решението „историческо“ и „неоценима помощ за световната икономика по време на безпрецедентна криза“

Специалните права на тираж са актив, макар и не пари в класическия смисъл, защото не могат да се използват за закупуване на вещи. СПТ е международен резервен актив, създаден от МВФ през 1969 г. за допълване на официалните резерви на страните членки. Досега 204,2 милиарда СПТ (еквивалентно на около 293 милиарда щатски долара) са разпределени за членовете, включително 182,6 милиарда СПТ, разпределени през 2009 г. вследствие на световната финансова криза. Стойността на СПТ се основава на кошница от пет валути - щатски долар, евро, юан, йена и британска лира. СПТ е счетоводна единица за транзакции на МВФ със страни членки - и стабилен актив в международните резерви на страните.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.