БНБ: Стойността на плащания в евро нагоре с над 60 на сто за година

БНБ: Стойността на плащания в евро нагоре с над 60 на сто за година

За първото полугодие на 2021 г. стойността на извършените плащания през Системата за брутен сетълмент в реално време в лева (RINGS) се е увеличила с 30% за година, а за същия период стойността на плащанията в евро през националния системен компонент на системата за големи плащания в евро - TARGET2-BNB се е увеличила с 65.7%. Това каза подуправителят на Българска народна банка (БНБ) и ръководител в управление "Банково" Нина Стоянова по време на финансов форум.

"Новите технологии променят финансовия сектор днес и водят до предлагането на все по-разнообразни и удобни платежни продукти в една силно конкурентна среда. Политиките на Европейската комисия, Европейската централна банка и националните регулатори са насочени към катализиране на този процес, към по-пълно използване на потенциала, който предлагат технологиите и постигане на по-евтини, сигурни и достъпни платежни решения. Динамиката на процесите в Европа е изцяло валидна и за нашата страна", заяви Стоянова.

Тя засегна и темата за смартфона като платежен инструмент. "В наши дни смартфонът все повече се превръща и в инструмент за иницииране на плащания. Това е възможно благодарение на услуги като

дигитализиране на платежни карти,

използване на дигитални портфейли и приложения за мобилно банкиране", коментира Стоянова и посочи, че се работи в посока възможна употреба на смартфоните като средства за приемане на плащания с физическа карта. "Това става възможно благодарение на технически стандарти, разработени от Съвета по стандарти за сигурност на индустрията за платежни карти. Те дават възможност за използването на мобилни устройства, като смартфони и таблети, притежаващи NFC чип, за приемане на безконтактни плащания от една страна и от друга – за въвеждането на PIN код от платеца върху екрана на мобилното устройство. По този начин

мобилните устройства се превръщат в софтуерни ПОС терминали,

способни да приемат плащания с платежни карти и други платежни инструменти, интегрирани в мобилния телефон. У нас също вече има доставчици на платежни услуги, които предлагат услугата софтуерен ПОС. Това ще направи безконтактните плащания още по-лесни и удобни за клиентите и търговците в България", каза Стоянова.

Друга нова възможност е

извършване на превод чрез телефон

между сметки при доставчици на платежни услуги с посочване на мобилен номер вместо номер на сметка, на база на технология, позволяваща обвързване на телефонния номер с IBAN номера на сметката. Тази услуга също вече се предлага на българския пазар. Всичко това отразява и тенденцията в Европа за засилено ползване на решения за мобилни плащания.

"Незабавните плащания, които са в процес на въвеждане и у нас, отвореното банкиране и все по-широкото приложение на мобилните технологии са актуалните теми както в страната, така и в Европейския съюз, за които ще продължаваме да говорим. Развитието на платежните услуги у нас съответства с динамично протичащите в Европа процеси, обединени около дигитализацията, новите технологии и гарантиране сигурността на платежния процес", завърши подуправителят на БНБ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.