БНБ спира помпата на имотния балон

Прогнозира успокояване на инфлацията през 2022 г.

БНБ спира помпата на имотния балон

Димитър Радев се обяви за БГ законодателство по всички санкции от типа на "Магнитски"

"В момента не можем да говорим за имотен балон, но има тренд. Ето защо Българската народна банка предприема мерки, така че този тренд да не доведе до имотен балон.“ Това коментира пред БТВ управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев.

Припомняме, че преди три месеца Централната банка на страната въведе мерки в посока на ограничаване на кредитирането. "В основата на това решение е увеличаването или активирането на т. нар. антицикличен капиталов буфер. Това е превантивна мярка срещу ускореното увеличаване на ръста на кредитите и по-специално на ипотечните кредити. Ние следим внимателно този процес, анализираме внимателно равнището на тези мерки, които предприемаме и тяхното изпълнение на всеки три месеца", обясни гуверньорът. Той допълни, че

в средата на декември предстои БНБ да вземе ново решение по тази тема

Това, което е важно да се знае, е, че БНБ взема решението сега, но то влиза в сила след една година. "Това е една ясна индикация за банките, каква е посоката на мислене и на мерки, които БНБ възнамерява да предприеме. От друга страна, те имат достатъчно време да се подготвят за тези увеличения", обясни Димитър Радев. Управителят на Централната банка разясни, че мерките, които се прилагат в такива случаи, обикновено са в две групи: едната е насочена към кредиторите, а другата към кредитополучателите. "На този етап ние активираме мерките единствено към кредиторите", добави той. Според него е логично банките да бъдат

малко по-внимателни при отпускането на кредити,

особено на ипотечни кредити.

"Това в масовия случай няма да създаде никакви затруднения на клиентите на банките", категоричен бе Радев.

По отношение на инфлацията Димитър Радев прогнозира, че през 2022-а ръстът на цените ще бъде стабилизиран и поставен под контрол на равнища по-високи и за малко по-дълъг период от очакваното.

Управителят на БНБ се обяви за приемане на законодателство, което да реши всички аспекти на различни санкционни режими от типа на "Магнитски" и тяхното прилагане. "В противен случай ние ще сме в ситуация - взимат се решения, които и юридически, и морално са уязвими", каза той. Според Радев изготвянето на разширени черни списъци от българската държава е "спорно" и това го показвали решенията на съда. "Политиците удобно прехвърлиха този проблем на банките. Банките се съобразяват с разпоредбите на компетентните органи - ДАНС, прокуратура, съд, както и общия случай на блокиране на сметки от НАП", каза Радев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.