БНБ си търси експерти

БНБ си търси експерти

Българска народна банка (БНБ) обяви поредните свободни позиции сред отделите си. От съобщения в сайта на ведомството става ясно, че централната банка си търси експерти в дирекция "Ковчежничество".

Една от обявите е за експерти в отдел "Инвестиции", дирекция "Ковчежничество". Сред длъжностите на тези служители е управлението на портфейли, следенето и анализирането на финансовите пазари, разработване и прилагането на инвестиционни стратегии. Задължително изискване е висше образование с минимална образователна степен "бакалавър". Специалността трябва да е в областта на финансите, икономиката, математиката или международните икономически отношения. Освен това, кандидатите трябва да имат познания в областта на управлението на портфейли. Изисква се и много добро ниво на владеене на английски език или В2 според европейската езикова рамка.

С предимство ще се ползват тези, които владеят друг чужд език, имат познания за работа с терминалите на Bloomberg и Reuters, както и с преминати степени на CFA програмата.

Другата обява е за експерти в отдел „Анализи“, дирекция „Ковчежничество“. Сред основните задачи е наблюдението, анализът и оценката на паричните и фискалните политики, финансовите пазари, както и разработването и прилагането на методики за анализ и прогнозиране на изменението на пазарни променливи от практическо значение за управлението на валутните резерви на БНБ като лихвени проценти, криви на доходност, спредове и пр. Тук отново има изискване за минимална образователна степен "бакалавър" в икономика, финанси, математика, статистика или компютърни науки. Необходими са отлични комуникационни умения, включително добри презентационни умения и способност да се пише ясно и аргументирано по различни икономически и финансови теми. Отново се изисква много добро владеене на английски език на ниво В2. Трябват и познания за финансовите инструменти с фиксиран доход, познания относно целите и инструментите на паричната политика на големите централни банки и пр.

Подборът на кандидатите ще се извърши по документи, писмен изпит и събеседване.

Писменият изпит ще бъде под формата на отворени въпроси върху паричната политика, финансовите пазари и икономиката на еврозоната и на САЩ и паричната политика на БНБ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.