БНБ ще съветва банките кога да си увеличават капитала

БНБ ще съветва банките кога да си увеличават капитала

Българската народна банка (БНБ) ще издава препоръки към търговските банки за снабдяване с допълнителен собствен капитал. Това ще става в случаите, когато централната банка реши, че дадена банка трябва да поддържа по-висок размер на собствения капитал за покриване на загуби при стресови ситуации, стана ясно от одобрени от МС промени в Закона за кредитните институции.

БНБ вече ще поддържа и система с информация за дейността на клоновете на банки от трети държави у нас. С промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници се създават гаранции, че институциите разполагат с достатъчен капацитет за покриване на загуби и рекапитализация, които да гарантират, че по време на преструктурирането и непосредствено след него институциите ще могат да продължат да изпълняват критичните си функции, без да се излагат на риск публичните финанси и финансовата стабилност.

Основната промяна е в реда и начина за определяне на минималното изискване за собствен капитал и приемливи задължения (МИСКПЗ). Уредени са преходните периоди и крайните срокове за достигане на МИСКПЗ от различните категории субекти.

Одобрени са и промените в Закона за публичните финанси. Те предвиждат дефицитът в държавния бюджет да може да надвишава заложения праг от 3% от БВП в случай на извънредни обстоятелства. В сегашните текстове е записано, че целта за салдото на сектор „Държавно управление“ е то да бъде нулево или положително. Ако пък има дефицит, то той не трябва да надвишава 3% от БВП. С измененията се допуска този недостиг да е по-голям, когато има извънредно обстоятелство. Според закона това е „необичайно събитие извън контрола на Министерски съвет“, което влияе върху финансите на сектор „Държавно управление“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.