БНБ ще събира такси за надзор и преструктуриране

БНБ ще събира такси за надзор и преструктуриране

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие Наредба № 40 за определяне на размера на таксите за покриване на административните разходи на банката, произтичащи от функциите по надзор и преструктуриране, съобщи ведомството на сайта си.

Наредбата предвижда възможност централната банка да събира годишни такси за покриване административните разходи, произтичащи от функциите по надзор и преструктуриране на поднадзорни лица. Реално досега тези разходи се покриваха от паричния доход на БНБ.

Изчисленията за размера на разходите на БНБ за 2020 г. по линия на банковия надзор, платежния надзор и дейността по преструктуриране на кредитни институции, базирани на фактически извършените разходи до края на юни 2020 година, възлизат на около 14.5 млн. лв. Окончателният размер на тези разходи, които поднадзорните лица ще платят през 2021 година, ще бъде определен на база на фактически извършените от БНБ съответни разходи за 2020 година.

Методиката за определяне размера на таксите е в две направления, като е съобразена с модела, прилаган от Европейската централна банка (ЕЦБ). Причина за разделението на две направления е, че в поднадзорните лица на БНБ влизат както банки, така и небанкови доставчици, като платежни институции, дружества за електронни пари и др..

Разходите на БНБ по линия на банковия надзор и дейността по преструктуриране се покриват с такси от банките, като 10% от годишните разходи се разпределят поравно между задължените лица, а останалата част от разходите се разпределя в зависимост от пазарния дял на банките и техния рисков профил, с прилагане на тегло от 50% за двата показателя.

При останалите небанкови институции 10% от годишните разходи се разпределят поравно между тях, а останалата част от разходите се разпределя пропорционално на дела на съответния задължен субект при прилагане на следните показатели - „Брой извършвани дейности“, „Общо активи“ и „Брой представители“, с относително тегло съответно от 50%, 45% и 5%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.