БНБ ще има право да освобождава шефове на банки при съмнение за пране на пари

БНБ ще има право да освобождава шефове на банки при съмнение за пране на пари

Възлагат се нови правомощия на БНБ във връзка с противодействието на изпирането на пари или финансирането на тероризъм в рамките на осъществявания пруденциален надзор върху дейността на банките, включително в процеса на надзорен преглед. 

При съмнение за извършване пране на пари, финансиране на тероризъм или при повишен риск от такива действия, БНБ може да преразгледа пригодността на лицата, които управляват и представляват банката, а при необходимост да разпореди освобождаването им. Това е записано в проекта за изменение на Закона за кредитните институции, внесен от правителството, който предстои да бъде разгледан от парламента. Закрепва се принципът за равно заплащане на мъжете и жените за равен труд или за труд с равна стойност, като се предвижда банките да прилагат неутрална по отношение на пола политика за възнагражденията, пише в законопроекта.

Предвидени са и изменения в частта за надзорните мерки. Регламентирана е допълнителна възможност БНБ да наложи надзорни мерки при прекомерно нарастване на лихвения риск за дадена банка, както и да изисква от банките представяне на допълнителна отчетност или на по-чести интервали, но само при условие че тази информация не се дублира с информация, която вече е представена в БНБ. 

Въведена е изрична възможност БНБ да изиска незабавна замяна на одитор на банка, който не спазва изискванията на ЗКИ, за да се осигури бърза реакция на БНБ за обезпечаване на качественото и надлежно изпълнение на одиторските ангажименти, пише още в законопроекта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.