БНБ ще докладва на ЕБО за кредитния мораториум

БНБ ще докладва на ЕБО за кредитния мораториум

Българска народна банка (БНБ) ще докладва на Европейския банков орган (ЕБО) относно прилагането на кредитния мораториум у нас. Това стана ясно след взето решение на Управителния съвет на централната банка да се спазват насоките на ЕБО за отчитане и оповестяване на експозициите, предмет на мерки, приложени в отговор на кризата COVID-19.

На 2 юни ЕБО публикува насоки за отчитане и оповестяване на експозиции, предмет на мерки, наложени в отговор на кризата от COVID-19. Тук се включват мерките за публични гаранции, за забавяне на плащания по кредити и други. Целта е да се запълнят дупките в докладването на данни, предизвикани от пандемията, като така ще се придобие по-ясна предства за рисковия профил на институциите.

От началото на пандемията страните членки на ЕС въведоха редица мерки, за да облекчат негативните последници върху икономиката си. Това обаче стана причина за дупки при докладването, а задължението на регулаторните органи да следят за рискове остава. Затова и единният европейски орган представи насоките в началото на юни.

Въведени са изисквания за докладване и отчет на използването на мярката за кредитна ваканция. БНБ ще трябва да следи и развитието на качеството на кредитните експозиции – предмет на мораториума. Освен това, ведомството ще предоставя информация и за новите кредити, предмет на публични гаранции, които целят да смекчат последиците от коронавируса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.