В следващите дни Българската народна банка (БНБ) ще обяви допълнителни мерки, които ще помогнат на търговските банки да се справят с неблагоприятните ефекти от коронавируса, съобщиха централната банка на страната.

Преди по-малко от седмица централната банка задели 9.3 млрд. лв., от които 7 млрд. лв. отидоха за намаляване на чуждестранните експозиции на търговските банки у нас. Други 1.6 млрд. лв. бяха насочени към капитализация на печалбата в банковата система. Антицикличният капиталов буфер бе подпомогнат със 700 млн. лв.

Сега предстои БНБ да обяви ново решение. Причина за него е съобщение на Европейския банков орган (ЕБО), с което се очертава рамка за действие на банките в ЕС. Тя е разделена в три области - класифициране на банкови кредити в неизпълнение, преструктуриране на експозиции и прилагане на Международния стандарт за финансово отчитане 9 (IFRS9). Скоро ЕБО ще определи критерии за сходно третиране на публични и частни мораториуми за плащанията по банкови кредити - на база на него, БНБ също ще предприеме действия за прилагането на критериите в България.

„ЕБО подкрепя инициативите за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), които спират или отлагат плащания по банкови кредити”, пишат от агенцията на ЕС. Според нея обаче генерализирането на забавените плащания не води до по-добра класификация или вероятност за плащане. Затова трябва да се даде приоритет на индивидуални оценки за вероятността от плащане. ЕБО подчерта още, че банките не проявяват гъвкавост при защитата на потребителите. „Призоваваме всички заемодатели да действат според интересите на потребителите”, пишат от европейската агенция. Това означава гражданите да разберат последиците от приемането на дадени мерки и да знаят, че скрити такси няма, а кредитният им рейтинг няма да се промени. Предстои ЕБО да удължи сроковете с 2 месеца на вече започнали публични консултации, както и да отложи датата за предаване на информация за заложени бъдещи планове за финансиране. Органът ще отложи и всички публични изслушвания като те ще се водят онлайн.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Петър Чобанов: Банковата ваканция може да продължи 6 месеца

Банковата ваканция да продължи от 3 до 6 месеца очаква бившият финансов министър Петър Чобанов. “В началото това ще облекчи хората да не мислят за текущи плащания, но за някои бизнеси няма да е достатъчно”, предупреди експертът.

Как биха могли да работят коронаоблигациите на еврозоната

Пандемията от коронавирус възроди ожесточения спор между страните от еврозоната за съвместно емитиране на дългови книжа, за да се финансират разходите за здравеопазване и мерките срещу задълбочаване на икономическите сътресения, които се очаква да последват.