Нова възпоменателна монета “Дряновски манастир” ще влезе в обращение от понеделник, стана ясно от представянето на паричния знак в Българска народна банка (БНБ) днес.

Цената на монетата е 78 лв. като тя ще може да бъде закупена от касите на БНБ, Първа инвестиционна банка (ПИБ), ДСК, Райфайзен и Таксим банк. Паричният знак ще влезе в обращение на 28 октомври или след 3 дни.

“Монетата е 5-тата от серията “Български църкви и манастири”, поясни главният касиер на БНБ Стефан Цветков. Досега има монети за Зографсккя, Бачковския, Троянския и Рилския манастир. По думите на Цветков, над 87% от гласувалите в анкета са избрали да се направи такава монета.

На лицето на паричния знак е изписано БНБ, заедно с емблемата на банката, годината на емисия и номиналната стойност на знака. Отдясно на лицевата страна е каноничният образ на Св. Архангел Михаил.На гърба е изобразен манастирският комплекс на Дряновската обител. В полукръг отгоре има надпис “Дряновски манастир”. Номиналната стойност е 10 лв., а тиражът - 3000 бр. Пробата й е 925/1000. Теглото е 23.33 г.
Автор на художествения проект е Михаела Каменова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Домакинствата изтеглиха над 24 млрд. лева кредити

Кредитите за домакинствата стигнаха 24,069 млрд. лв. в края на януари 2020 г. На годишна база те се увеличават с 10% спрямо декември предходната година. Към 31 януари 2020 г. жилищните заеми са 10,833 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 14,8%.

НАП няма да запечатва магазини заради липса на информация в касовите бележки

Липсата на реквизити в касовите бележки, несъхраняването на паспорт на апаратите в търговските обекти или нарушена връзка със сървърите на приходната агенция вече няма да са причина за запечатване на търговски обект, съобщи Националната агенция приходите.

ЕК: България вече не страда от икономически дисбаланс

В България вече не се наблюдават икономически дисбаланси, отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС, съобщи БТА.