БНБ пуска монета с лика на Стоянка Мутафова (ОБНОВЕНА)

Двата лева ще бъдат изсечени от злато

БНБ пуска монета с лика на Стоянка Мутафова (ОБНОВЕНА)

Чакат ни над 10 метални знака в следващите 3 години

Медна монета с лика на Стоянка Мутафова ще бъде емитирана през 2022 г. С нея ще се отбележат 100 години от рождението на актрисата. Паричният знак ще е част от серията „Български творци”. Това става ясно от публикуваната монетна програма на Българска народна банка (БНБ) за следващите 3 години.

Само през 2021 г. предстои да бъдат емитирани четири нови сребърни възпоменателни монети. Те са посветени на средновековни

български владетели,

родни традиции и обичаи. Всички монети, които предстоят да бъдат емитирани през следващата година, са с номинална стойност 10 лв. Теглото им е 23.33 гр с диаметър 38.61 мм. Първа ще е монетата по случай 200 години от рождението на Георги Сава Раковски. Тя ще е от серията „Българско възраждане”, като предварителният срок за емитиране е март месец. Следва монета „Нестинарство” от серията „Български традиции и обичаи”, която ще бъде пусната през май месец. 100-годишнината на Националната музикална академия също ще бъде чествана с метален паричен знак. Последната монета ще е с име „Хан Омуртаг” от серия „Средновековни български владетели”. За разлика от останалите, тя е с проба 925/1000 и има нанесено частично позлатяване. Планираният срок за емитиране е ноември.

За периода 2021-2023 г. централната банка е предвидила да емитира над 10 монети – по 4 на година. С тях ще се отбележат годишнини от рождението на Гоце Делчев, Станислав Доспевски, както и 125 години от освещаването на Желязната църква в Цариград. Предстои да бъде пусната и златна монета от 2 лв.

Любопитно е да се отбележи, че от 15 години насам БНБ не е печатала

възпоменателни банкноти

Последната такава е от 2005 г. Това е двайсетолевка в бледолилави нюанси, която все още е в обращение и в наличност. На обратната й страна е изобразена реплика на първата ни банкнота от 20 лв. от емисия 1885 г. В следващите 3 години няма предвидени възпоменателни банкноти.

От началото на 2020 г. централната банка е емитирала три броя възпоменателни монети. Една от тях е медна, посветена на 125 години от рождението на експресиониста и поет Гео Милев. Тя бе пусната в самото начало на годината. Номиналната стойност е 2 лв. Втората монета за годината е от серията „Български традиции и обичаи”. На обратната си страна паричният знак има изобразени трима сребърни кукери. Най-скорошната монета, пусната в обращение средата на май, чества 100-годишнината на УНСС. Тя отново е сребърна, но с частично позлатяване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.