БНБ разреши на банките да разсрочват кредити

БНБ разреши на банките да разсрочват кредити

Клиентите ще избират между три опции за отсрочване на заемите

Управителният съвет на Българската народна банка утвърди представения от Асоциацията на банките в България (АББ) проект за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества - финансови институции във връзка с извънредното положение, въведено от Народното събрание на 13 март 2020 г.

БНБ даде съгласие на търговските банки и дъщерните им дружества да започнат да отсрочват задължения на длъжниците заради извънредното положение. 

Търговските банки, приели да прилагат утвърдения ред за отсрочване на изискуеми задължения, ще обявят публично предлаганите облекчения на своята интернет страница, в банковите салони и по друг подходящ начин, съобщиха от централната банка. 

Утвърденият частен мораториум осигурява възможност за промени в графика за изплащане на главницата и/или лихвите по задълженията, без да се променят ключови параметри по кредитния договор, например вече договорените лихви.

Могат да бъдат разсрочвани задължения за срок до 6 месеца, който да изтича до 31 декември 2020 г.  Разсрочваните задължения трябва да са били редовно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 г.

Клиентите трябва да заявят изрично пред обслужващата ги банка, че желаят да се възползват от предлаганите облекчения.

Предвиждат се три стандартизирани механизма. Първият е отсрочване на главница и лихва за до 6 месеца, вторият е отсрочване на главница за до 6 месеца, а третият ще е приложим за револвиращи продукти. 

Съответният механизъм ще се избира по взаимно съгласие между банките и техните клиенти.

Банките могат да договарят с клиентите си и други индивидуални схеми на отсрочване или облекчения, различни от уредените по този ред. В такива случаи банките няма да могат да се възползват от временния принцип, въведен чрез утвърдения мораториум и следващ насоките на Европейския банков орган (ЕБО), че отсрочването или облекчението не води до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение.

Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.