Българска народна банка (БНБ) пусна сребърна възпоменателна монета по случай 150 години от създаването на Българска академия на науките (БАН). Тя ще бъде в обращение от 16 септември 2019 г.

Номиналната стойност на монетата е 10 лв., а металът, от който е изработена, е с висока проба от 999/1000. Паричният знак с диаметър от 38.61 мм тежи 23.33 г и е с гладък гурт. Тиражът на възпоменателната монета е 3000 бройки, които ще могат да се закупят от касите на БНБ, Първа инвестиционна банка, ДСК, Райфайзен и Тексим банк. В периода 16-18 септември 2019 г. желаещите да закупят монетата ще могат да приберат до 2 броя от нея, а след това тя ще се продава без ограничения.

Цената й е 78 лв. Автори на художествения проект са Пламен и Преслав Черневи. На лицето са изобразени емблемата на БНБ, годината 1879 г. с околовръс “Българска народна банка” и номиналната стойност 10 лв.

Освен това, е изписана и 2019 г. като година на емисия. На гърба са централната сграда на БАН, а в околоръс на два реда има изписани БАН и 150 години. Монетата е втората такава по вида си. Първата е по случай 120 години БАН, 1989 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

КЗП: Някои почивки изглеждат добре само вируално

“Оферти за почивки има много, най-разнообразни. Това, на което трябва да обърнем внимание, е, че не винаги те са толкова действителни и красиви колкото изглеждат”. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите.Димитър Маргаритов.

Инвестираме 116 млн. лв. за регионални иновационни центрове

Стартираме процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с бюджет от близо 116 млн.лв. , чрез която ще бъде подпомогнато изграждането на регионални иновационни центрове. Те ще бъдат разпределени между 6-те обособени региона, без област София-град, като идеята е да се финансират от един до три центъра във всеки един регион. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова в Пловдив, където започнаха информационните дни по процедура "Създаване и развитие на регионални иновационни центрове".