БНБ пуска сребърна монета с нестинарки
2

БНБ пуска сребърна монета с нестинарки

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „Нестинарство“ от серията „Български традиции и обичаи“. Тя ще е налична от 17 май (понеделник), съобщи БНБ на сайта си.

На лицевата страна на монетата има емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, в полукръг надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, а в полукръг долу е номиналната стойност - 10 лв., заедно с годината на емисия - 2021 г. На гърба са изобразени три нестинарки, една от които с икона в ръце, танцуващи върху жарава. В полукръг горе има надпис „БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ“, а долу - „НЕСТИНАРСТВО“. Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

Цената на монетата е 96 лв. Тя ще се продава на касите на централната банка, в Касовия й център, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

В периода от 17 до 19 май 2021 г. включително всеки клиент, независимо дали е физическо, или юридическо лице, ще може да закупи до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Нестинарство“ ще се продава без ограничения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.