БНБ пуска над 10 възпоменателни монети до 2023 г.

БНБ пуска над 10 възпоменателни монети до 2023 г.

Двата лева ще бъдат изсечени от злато

Българската народна банка (БНБ) ще емитира над 10 нови възпоменателни монети в следващите три години. Това става ясно от публикуваната монетна програма на централната банка за периода 2021-2023 г.

Предстои да бъдат отлети общо 13 възпоменателни монети, с които да се отбележат значими исторически събития, годишнини, български традиции, обичаи, както и да се почетат

знаменити родни творци

Само през тази година ще бъдат изсечени пет монети. Четири от тях са с номинална стойност 10 лв., тегло от 23,33 г и диаметър от 38,61 мм. Първата монета ще е сребърна и ще излезе още този месец. С нея ще се отбележат 200 години от рождението на Георги Сава Раковски. Тя ще е от серията „Българско възраждане”. Следва монета „Нестинарство” от серията „Български традиции и обичаи”, която ще бъде пусната през май месец. 100-годишнината на Националната музикална академия също ще бъде чествана с метален паричен знак. Той ще бъде наличен през юни. Последната монета ще е с име „Хан Омуртаг” от серия „Средновековни български владетели”. За разлика от останалите

тя е с проба 925/1000 и има нанесено частично позлатяване

Планираният срок за емитиране е ноември. Тогава ще излезе и паричен знак в чест на български творец. Към серията „Български творци“ ще бъде пусната медна монета, посветена на 150 години от рождението на композитора Панайот Пипков.

Може би

най-интересната монета през следващата година е тази с лика на Стоянка Мутафова

Тя ще е от серията „Именити българи“ и ще е медна. С нея ще се отбележат 100 години от рождението на актрисата. Иначе общо през 2022 г. БНБ ще отсече четири монети, две от които ще са сребърни. Едната е на историческа тематика и с нея ще бъдат отбелязани 150 години от рождението на българския революционер Гоце Делчев. Другата е на тема „Екология“ и в нея ще бъде изобразена птицата голям гмурец. Иначе ще бъдат емитирани и „Два златни български лева“.

През 2023 г. ще има сребърна пара с частично позлатяване, посветена на цар Михаил III Шишман. С друг сребърен паричен знак ще се отбележи 125-ият юбилей от освещаването на Желязната църква в Цариград.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.