БНБ прогнозира 3.6% ръст на икономиката през 2021 г.

БНБ прогнозира 3.6% ръст на икономиката през 2021 г.

Очаква се потреблението да скочи заради увеличението на заплатите

Темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на България може да се стабилизира на нива от 3.5-3.6% в периода 2020-2021 г. Това показват данни за третото тримесечие на 2019 г. от доклада „Икономически преглед“ на Българската народна банка (БНБ).

Причина за стабилизирането е увеличилото се вътрешно търсене Неговата структура обаче ще се промени – ще са налице повече инвестиции, като голяма роля ще играят правителствените инвестиции. Външната среда обаче ще донесе несигурност, ограничавайки износа на стоки и услуги. Това ще засегне и инвестиционната активност на родните фирми. Данните на БНБ показват още, че годишната инфлация в края на 2019 г. се повиши спрямо края на 2018 г. и възлезе на 3.1%. Причина е поскъпването на храните, включително по-високата международна цена на храните в евро и разпространението на чумата по свинете у нас. Тази година обаче

инфлацията ще забави темпа си до 2%, а през 2021 г. ще падне до 1.7%.


Реалният износ на страната е нагоре спрямо година по-рано, показват още данните на БНБ. В условията на повишено търсене на труд от страна на фирмите и ограничено предлагане равнището на безработицата продължи да се понижава до септември 2019 г. Тогава то достигна 3.9%. Индикаторът за доверието на потребителите се подобри през третото тримесечие на 2019 г. Доверието, заедно с

благоприятните условия за финансиране

по-високите заплати и съответно повишената покупателна способност на домакинствата ще допринесат за растежа на частното потребление през тази година. Депозитите на неправителствения сектор също са нагоре. Темпът на нарастване на кредити за домакинствата продължи плавно да се ускорява, а най-голям принос за това имат ипотечните кредити.

В същото време показателят за бизнес климата продължава да върви надолу, което може да се види и в редица проучвания на някои от работодателските асоциации у нас. „Това се дължи главно на по-песимистичните очаквания на мениджърите в индустрията“, обясняват експертите на централната банка.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.