Българската народна банка (БНБ) проведе аукцион за продажба на част от емисия с 20-годишни лихвоносни съкровищни облигации с падеж 21 юни 2039 г., при условия, определени от Министерството на финансите.

Новият дълг е поет от част от продажбата на емисията от съкровищни облигации с лихвен процент 1,50% годишно. Датата на плащане за одобреното количество е 9 октомври 2019 г., съобщи БНБ. Лихвите се изплащат на всеки 6 месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

От централната банка посочиха, че до участие в аукциона са допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 132,250 млн. лева, в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 38,180 млн. лева. Постигнатият коефициент на покритие е 1,39. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 100,86 лв. на 100 лв. номинал, на която съответства среднопретеглена годишна доходност – 1,45%.

Според взетото от МФ решение, бяха одобрени поръчки в размер на 69,180 млн. лева номинална стойност, в т.ч. несъстезателни поръчки в размер на 38,180 млн. лева при следните цени на 100 лева номинал и съответните доходности, изчислени съобразно методиката, използвана от МФ. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 170 базисни точки. Разпределението на придобитото количество ДЦК по видове инвеститори е както следва: най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 41,2%, пенсионни и гаранционни фондове – 34%, следвани от застрахователните дружества с 20,2%, и други инвеститори – 4,6%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Данъчните запечатаха китайски магазин, бензиностанции, ресторанти в Пазарджик

Служители на НАП запечатаха магазин „Пинко“. Това е записано в списък на ТД на НАП – Пловдив. Сред санкционираните са и два ресторанта – „Конака“ и „Гардън“. Под ножа на проверяващите са минали с отрицателна оценка и автосервиз на ул. „Стефан Караджа“, автоморга на изхода на Пазарджик към Пловдив, бензиностанция на Ивайловско шосе, баничарница на бул. „България“и магазин „Данини“.

Общо необслужваните заеми достигнаха 6,5 милиарда. Нивото им е 8%, при средно за ЕС 3,1%

Висящи кредити за 3 млрд. лв. продадени на събирачи на дългове

Общо необслужваните заеми достигнаха 6,5 милиарда. Нивото им е 8%, при средно за ЕС 3,1%

Банките в България продадоха над 3 млрд. лева лоши кредити на колекторски фирми през последните две години. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите, сочат данни на неправителствената организация, цитирани от БТА.

Община Пазарджик няма да вдига местните данъци и такси

През 2020 година Община Пазарджик запазва размера на данъчното облагане и начислените данъчни задължения на лицата ще бъдат като през предходната година. На 9 януари 2020 година в община Пазарджик стартира кампанията за плащане на местните данъци и такси ( данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и такса за битови отпадъци).