БНБ продаде 20-годишни облигации при 1,50% годишна доходност

БНБ продаде 20-годишни облигации при 1,50% годишна доходност

Българската народна банка (БНБ) проведе аукцион за продажба на част от емисия с 20-годишни лихвоносни съкровищни облигации с падеж 21 юни 2039 г., при условия, определени от Министерството на финансите.

Новият дълг е поет от част от продажбата на емисията от съкровищни облигации с лихвен процент 1,50% годишно. Датата на плащане за одобреното количество е 9 октомври 2019 г., съобщи БНБ. Лихвите се изплащат на всеки 6 месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

От централната банка посочиха, че до участие в аукциона са допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 132,250 млн. лева, в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 38,180 млн. лева. Постигнатият коефициент на покритие е 1,39. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 100,86 лв. на 100 лв. номинал, на която съответства среднопретеглена годишна доходност – 1,45%.

Според взетото от МФ решение, бяха одобрени поръчки в размер на 69,180 млн. лева номинална стойност, в т.ч. несъстезателни поръчки в размер на 38,180 млн. лева при следните цени на 100 лева номинал и съответните доходности, изчислени съобразно методиката, използвана от МФ. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 170 базисни точки. Разпределението на придобитото количество ДЦК по видове инвеститори е както следва: най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 41,2%, пенсионни и гаранционни фондове – 34%, следвани от застрахователните дружества с 20,2%, и други инвеститори – 4,6%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.