Българска народна банка (БНБ) кани студентите у нас да вземат участие в ежегодния й конкурс за получаване на стипендии, съобщиха от преслужбата на ведомството.

Предлаганите стипендии са два вида като ще се отпускат за период от 9 месеца. Едната е в размер от 600 лв., която студенти на редовно обучение, обучаващи се за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър”, ще могат да взимат всеки месец. В тази категория наградените ще са двама. Другата стипендия е от 800 лв. и е за тези, обучаващи се за придобиване на образователна и научна степен „доктор”. Тук спечелилият ще е един.

Освен условието

кандидатите да са български граждани,

другите изисквания включват обучаващите се или да са докторанти в редовна форма на обучение, или да се обучават за „магистър” в някое от акредитираните висши училища в страна и в чужбина, с подходящи за БНБ специалности. Следи се и успехът, който трябва да е средно “Мн. Добър” 5.00 при държавните изпити или от защитата на дипломната работа. Кандидатстващите ще трябва и да проверят дали нямат роднини по права линия в БНБ, защото при тяхното съществуване, те няма да могат да кандидатстват.

Крайният срок за подаване на документи е 9 декември 2019 г.

Сред задължителните документи е и есе до 5 страници на тема „Бъдещето на физическите пари” за студентите магистри, а докторантите трябва да разсъждават по въпроса „Променящите се взаимоотношения между централните банки и правителствата”.

От 2004 г., когато бе дадено началото на конкурса, насам кандидатствалите са 405 студенти и докторанти, от които 34 са взели стипендии.

По темата: БНБ конкурс
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Двадесетолевката с нова защита (ВИДЕО)

БНБ пуска от 20 март в обращение нова серия банкноти от 20 лева. Общият дизайн и основните елементи се запазват без съществени изменения, а промените са свързани с нови елементи на защита.

БНБ разреши вливането на "Експресбанк" в „Банка ДСК“

Българската народна банка (БНБ) разреши окончателно вливането на „ SG Експресбанк“ АД в „Банка ДСК“ ЕАД. След преобразуването „Банка ДСК“ ЕАД става универсален правоприемник на „SG Експресбанк“ АД, която се прекратява без ликвидация, съобщи БНБ.

Лихвите по кредитите и депозитите продължават да падат

Лихвите по депозити и кредити за домакинства продължават да отчитат спад, показват данните на Българска народна банка (БНБ) за януари 2020 г. Спрямо година по-рано средният лихвен процент при потребителските кредити в лева е надолу с 0.03%, като достига 8.34%. При кредитите в евро той се понижава до 4.32%.