Българска народна банка (БНБ) кани студентите у нас да вземат участие в ежегодния й конкурс за получаване на стипендии, съобщиха от преслужбата на ведомството.

Предлаганите стипендии са два вида като ще се отпускат за период от 9 месеца. Едната е в размер от 600 лв., която студенти на редовно обучение, обучаващи се за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър”, ще могат да взимат всеки месец. В тази категория наградените ще са двама. Другата стипендия е от 800 лв. и е за тези, обучаващи се за придобиване на образователна и научна степен „доктор”. Тук спечелилият ще е един.

Освен условието

кандидатите да са български граждани,

другите изисквания включват обучаващите се или да са докторанти в редовна форма на обучение, или да се обучават за „магистър” в някое от акредитираните висши училища в страна и в чужбина, с подходящи за БНБ специалности. Следи се и успехът, който трябва да е средно “Мн. Добър” 5.00 при държавните изпити или от защитата на дипломната работа. Кандидатстващите ще трябва и да проверят дали нямат роднини по права линия в БНБ, защото при тяхното съществуване, те няма да могат да кандидатстват.

Крайният срок за подаване на документи е 9 декември 2019 г.

Сред задължителните документи е и есе до 5 страници на тема „Бъдещето на физическите пари” за студентите магистри, а докторантите трябва да разсъждават по въпроса „Променящите се взаимоотношения между централните банки и правителствата”.

От 2004 г., когато бе дадено началото на конкурса, насам кандидатствалите са 405 студенти и докторанти, от които 34 са взели стипендии.

По темата: БНБ конкурс
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

8 от 10 младежи не знаят къде им е втората пенсия (ТЕМАТА)

Над 80 на сто от осигуряващите се, които за пръв път започват работа, не знаят къде отиват парите им за втора пенсия, защото не избират сами  универсалния фонд за осигуряване на старините си. От близо 100 000 души едва 17 800 са направили сами своя избор. Това показват данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за дейността на пенсионните дружества към края на 2018 г. 

Рекордно прехвърляне на пари от втория стълб към НОИ през 2018-а

Възможността за избор за промяна на осигуряването e възможна от средата на 2015 година. Броят на лицата, подали заявление за промяна на осигуряването и прехвърляне на натрупаните в индивидуалната им партида в универсален пенсионен фонд средства във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване, варира.