БНБ определи антицикличният буфер за банките

БНБ определи антицикличният буфер за банките

Антицикличният капиталов буфер за банките през третото тримесечие на 2020 г. ще бъде в размер на 0.5%, съобщи Българска народна банка (БНБ).

Идеята на антицикличния буфер е да служи като защита на банковата система срещу потенциални загуби, произтичащи от натрупване на цикличен системен риск в периоди на прекомерен кредитен растеж. Според Наредба №8 централната банка определя на всеки три месеца размера на буфера за търговските банки в страната. Взетото решение на Управителния съвет за размера бива оповестено на уебсайта на БНБ.

В изчисленията на ведомството на Димитър Радев се вземат предвид и насоките на Европейския съвет за системен риск (ЕССР). Към края на първото тримесечие на 2020 г. изчисленото съотношение кредит/БВП възлиза на 93.6%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-37.1 на сто), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер. „Предвид очакваното забавяне на икономическата активност и свързаното с това нарастване на необслужваните кредити, което би оказало натиск върху доходността и капиталовата позиция на кредитните институции, запазването на антицикличния капиталов буфер на ниво от 0.5% през третото тримесечие на 2020 г. допринася за устойчивостта на банковата система“, пишат от БНБ.

Припомняме, че през март БНБ предприе мерки, за да подкрепи банковия сектор в страната. Така за борба с негативните ефекти от разпространението на коронавируса бяха заделени 9.3 млрд. лв. Освен това, предвидените за тази година и за 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер бяха отменени. Вместо това буферът бе подпомогнат със 700 млн. лв.

През септември ще стане ясно какъв ще е лимитът за последното тримесечие на 2020 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.