БНБ одобри новото ръководство на ББР

БНБ одобри новото ръководство на ББР

Българската народна банка (БНБ) одобри нови членове на надзорния и управителния съвет на Българска банка за развитие (ББР) и техните имена са вписани в регистъра, след като проверката на банковия регулатор прецени, че те отговарят на изискванията на Наредба №20 (за пригодност за заеманата длъжност). Техните имена са публикувани на сайта на централната банка.

Валентин Любомиров Михов и Васил Атанасов Щонов са новите представители в надзорния съвет на ББР.

Цанко Руменов Арабаджиев и Владимир Рашков Георгиев са членове на управителния съвет и изпълнителни директори в държавната банка.

Крум Георгиев Георгиев вече е част от ръководството на ББР като член на управителния й съвет.

Промяната в управлението на ББР става по инициатива на служебния икономически министър Кирил Петков. Още в началото на мандата си той изнесе информация за големите експозиции на банката, а след това влезе в конфликт с двама от членовете на надзорния съвет – Митко Симеонов и Велина Бурска, които не се отзоваха на поканата му за публично изслушване.

Досегашният управителен съвет на държавната банка също отказа да предостави информация на назначената от министъра комисия за проверка на финансовото състояние на кредитната институция, а сред това и на одитния й комитет.

В надзорния съвет на ББР остава обаче Стамен Янев, председател на досегашния му състав. Той беше икономически зам.-министър в последната година управление на кабинета "Борисов 3". Служебният икономически министър Кирил Петков го върна на предишния му пост - председател на Българската агенция за инвестиции, а позицията си в ББР той запази, след като единствен се яви на изслушване на кого са отпуснати осемте големи кредита за близо 1 млрд. лева. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.