БНБ: Кризата ще приключи през 2022 г.

БНБ: Кризата ще приключи през 2022 г.

БВП ще нарастне с 4 на сто след две години

Икономическата активност се очаква да достигне нивото си отпреди пандемията към средата на 2022 г. За това развитие ще допринася най-вече възстановяването на частното потребление в условията на постепенно отслабване на несигурността, умерено повишаване на заетостта и растеж на заплатите. Това прогнозират от Българска народна банка (БНБ) в своето тримесечно издание „Макроикономоческа прогноза“.

Възстановяването е възможно, стига да се допусне, че публичните инвестиции ще продължат да допринасят положително за растежа на БВП, подкрепяни от по-висок темп на усвояване на средства от ЕС в последната фаза на програмния период 2014–2020 г. и от продължаващо изпълнение на големи инфра-структурни проекти, финансирани от националния бюджет. Частните инвестиции ще се възстановят с по-бавен темп, а износът на стоки и услуги в следващите 2 годни ще нараства в съответствие с външното търсене.

Прогнозата на БНБ е изготвена на базата на информация, публикувана към 25 септември 2020 г. Данните сочат, че възстановяване на икономическата активност у нас има още през третото тримесечие на 2020 г., но то е белязано от несигурност. Затова и очакванията са показателят да се свие с между 3.2 до 8 на сто през 2020 г.

Според базисния сценарий на прогнозата реалният БВП на България ще се понижи с 5.5% през 2020 г., което ще се дължи главно на спад на частното потребление, инвестициите в основен капитал и в по-малка степен на негативния принос на нетния износ. Годишната инфлация ще се забави значително до 0.3% в края на 2020 г. (от 3.1% в края на 2019 г.). Общата инфлация ще достигне 1.9% в края на 2021 г. главно поради нарастването на цената на петрола и постепенното ускоряване на базисната инфлация, след което през 2022 г. да се забави до 1.6%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.