БНБ: Депозитите ще продължат да растат и през 2021 г.

БНБ: Депозитите ще продължат да растат и през 2021 г.

През последното тримесечие на 2020 г. и първото тримесечие на 2021 г. очакваме формирането на спестявания с предпазен мотив да продължи да допринася за сравнително висок темп на нарастване на депозитите в банковата система, а при кредита за неправителствения сектор очакваме допълнително забавяне на годишния растеж. Това пишат от Българска народна банка (БНБ) в своето тримесечно издание „Икономически преглед”.

От централната банка отбелязват, че влошената макроикономическа среда, по-слабото вътрешно и външно търсене на стоки и услуги, както и несигурността относно доходите на домакинствата и печалбата на фирмите доведе до по-ограничено търсене на кредити. Така започналата от март тенденция за забавяне растежа на кредита за нефинансови предприятия и домакинства се запази и в периода юни – август. Банките отчитат и затягане на кредитните стандарти и на другите усло­вия по кредитите.

В същото време през третото тримесечие на 2020 г. глобалната икономическа активност се ускори, а заедно с нея се подобри и бизнес климатът. В съответствие с това, от БНБ очакват годишния спад във

външното търсене на български стоки и услуги

да се свие още в края на тази година, като това ще продължи и в началото на 2021 г. Тенденцията към възстановяване на икономическата активност у нас пък може да се запази, ако се допусне, че няма да има поредна ескалация при броя новозаразени или повторно затягане на противоепидемичните мерки, което да се отрази на

икономи­ческото поведение на домакинствата и фирмите

Прогнозите за текущата и капиталовата сметка са да има по-голямо положително салдо в края на 2020 г. и началото на следващата година. Това ще се дължи главно на по-­висок изли­шък по капиталовата сметка при допускане за насочването на средства по оперативните програми на ЕС с цел преодоляване последиците от разпространението на COVID-19 под формата на капиталови трансфери към България.

Прогнозите са през последното тримесечие на 2020 г. общата инфлация да се забави спрямо август, а след това ще има ускоряване през първото тримесечие на 2021 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.