БНБ: БВП с 4,1% нагоре през тази година

БНБ: БВП с 4,1% нагоре през тази година

Българската икономика ще се разшири с 4,1 на сто през тази година. Такава ревизия направи Българската народна банка (БНБ) в най-скорошната си прогноза, публикувана на сайта на ведомството. Очакваният ръст на БВП през следващата година е 4,6%, а през 2023 г. - 3,5%.

За сравнение през март централната банка прогнозира 3,8% растеж за икономиката през тази година, 3,9% през следващата и 3,2% през 2023 г..
"За 2021 г. възходящата ревизия на БВП възлиза на 0.3% и се дължи на по-силен растеж на частното потребление. Ревизията в прогнозата на частното потребление отразява както по-значителния му годишен растеж през първото тримесечие спрямо очакваното в предишната прогноза, така и прогнозирания по-висок размер на реалния разполагаем доход на домакинствата и по-силен растеж на кредита", пишат експертите от БНБ в своя доклад, като допълват, че има продължаващо подобряване на икономическата активност в страната през второто тримесечие на годината.
 
Смекчаването на ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19, както и засилването на икономическата активност ще спомогнат за постепенно възстановяване на заетостта през втората половина на годината. Така намаляването на броя на заетите ще падне до -0.2%  до края на тази година спрямо 2020 г. Заетостта да се повиши с 1.2% през 2022 г. и ще продължи умерено да нараства през 2023 г., но без да достига нивото от 2019 г. "Същевременно коефициентът на безработица слабо ще се повиши до 5.3% през 2021 г. най-вече в резултат на промени в методологията на Наблюдението на работната сила, свързани с дефинициите за заетост и безработица, въведени от НСИ в началото на 2021 г., които обаче не са отразени в данните за предходните години", допълват от ведомството на Димитър Радев.
 
По отношение на инфлацията, от БНБ прогнозират значително ускорение, като показателят ще възлезе на 3,5 на сто до края на тази година.
 
От цетралната банка са оптимисти за кредитния пазар у нас. Очакваното увеличение на дела необслужвани кредити в портфейлите на банките и прогнозираното умерено покачване на лихвите през втората половина на 2021 г. поради изтичането на мораториума се очаква да имат само слаб забавящ ефект върху растежа на кредита.
 
В същото време се очаква се депозитите в банковата система да продължат да нарастват със сравнително високи темпове в условията на положителни тенденции на пазара на труда и прогнозиран растеж на заплатите, но да следват постепенна тенденция към забавяне. Част от допълнителния доход на домакинствата вероятно ще бъде използван за увеличаване на частното потреб-ление или да бъде поддържан под формата на пари в брой.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.