0

Т ретото поколение на BMW X6 дебютира у нас в края на 2019 година и бързо се превърна в мечта за всички почитатели на марката BMW и спортните кросоувъри. Новото BMW X6 привлича погледите с мускулестия си външен вид и характерния за модела дизайн със скосена задна част, пленява с луксозния си интериор, който посреща пътниците с комфортни седалки, много интуитивна информационно-развлекателна система и изобилие от стандартни технологии и функции за безопасност и асистенция.

Третото поколение на BMW X6 дебютира у нас в края на 2019 година и бързо се превърна в мечта за всички почитатели на марката BMW и спортните кросоувъри. Новото BMW X6 привлича погледите с мускулестия си външен вид и характерния за модела дизайн със скосена задна част, пленява с луксозния си интериор, който посреща пътниците с комфортни седалки, много интуитивна информационно-развлекателна система и изобилие от стандартни технологии и функции за безопасност и асистенция.

Безспорно новото BMW X6 е предназначено за хора, които търсят луксозен кросоувър със спортна естетика и искат да направят впечатление на пътя. Новото BMW X6 има не само разкошен интериор и отлични маниери за шофиране, но и набор от бързи и усъвършенствани двигатели и трансмисии. Новото BMW X6 е първата кола с Android Auto, а освен това сега е добавена 48-волтова хибридна система към модела xDrive40i, който е най-малкият бензинов вариант в момента.

Новото BMW X6 xDrive40i се задвижва от 3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател с двоен турбокомпресор, осигуряващ мощност от 333 к.с., която е напълно достатъчно за повечето ситуации на пътя. Новата версия на мотора е обогатена с 48-волтова хибридна технология Mild-Hybrid, която помага за намаляване на разхода на гориво, особено в градски условия. При натоварен трафик BMW X6 xDrive40i консумира едва 10,8 л/100 км. На извънградски път разходът е 7,8 л/100 км, а на магистралата със 130 км/ч се качва до 9,5 л/100 км. Безспорно това са отлични показатели за голям и динамичен бензинов кросоувър.

Двигателят е съчетан стандартно с 8-степенна автоматична скоростна кутия и задвижване на четирите колела от системата на BMW xDrive. На пътя агрегатът работи гладко, като създава впечатление, че е много мощен и с него тежащият над 2 тона кросоувър с лекота набира скорост. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 5,7 секунди.

Скоростната кутия превключва предавките бързо, но плавно, осигурявайки отлично ускорение, но за най-нетърпеливите има и възможност за ръчно превключване от пера на волана. Ефективността на двигателя е жива и силна дори в основния режим Comfort, но задвижването реагира по-бързо в един от избираемите режими Sport. Когато той бъде активиран, автоматичната трансмисия задържа предавките до по-високи обороти и добавя спортно усещане.

На пътя новото BMW X6 xDrive40i е необичайно пъргаво за толкова голям и тежък SUV. Пътното поведение е стабилно, а кормилното управление преминава от леко към плътно, когато режимът Comfort се смени със Sport. На планински път със завои BMW X6 е стабилно, каросерията се наклонява минимално, спирачките осигуряват силно и линейно забавяне, а кормилното управление е много директно.

Новото BMW X6 е оборудвано с интелигентното задвижване на четирите колела от фирмената система xDrive, която осигурява максимално сцепление не само на хлъзгави и заснежени настилки, но и на сухи пътища при динамично шофиране.

Пътуването с новото BMW X6 се превръща в удоволствие за всички сетива, което се дължи преди всичко на просторния салон, оборудван с първокласни материали и най-съвременните и скъпи технологични системи и асистенти. Пред водача в новото BMW X6 е поставен цифров панел с преработена графика, а най-важните данни се проектират и върху предното стъкло на Head-up дисплей.

Високо на централното табло е монтиран широкият 12,3-инчов сензорен екран на най-новата версия на информационно-развлекателната система iDrive. Дисплеят се чете лесно, графиките са отчетливи и системата реагира бързо на командите на водача.

Можете също да управлявате мултимедията чрез сензорния панел на централната конзола или чрез бутони на таблото и волана. Този богат избор от начини на управление допринася за комфорта на всички видове потребители - от една страна на по-традиционните водачи и от друга – на модерните млади хора. Популярните приложения на Apple CarPlay и Android Auto също са стандартни. Има и система за разпознаване на жестове с ръка, която позволява на пътуващите да контролират функции като радиото само с едно движение на ръка или пръст.

Предните седалки осигуряват удобно положение на тялото на водача, като множеството възможности за настройки позволяват зад волана да седнат както високи и едри мъже, така и фини дами с неголям ръст. Обзорът напред и настрани е добър, но видимостта назад е ограничена от тесния заден прозорец и наклонения покрив, но в този случай камерата за заден ход дава чудесна картина на водача.

Покривът с форма на купе не ограничава пътниците на задните седалки, където има достатъчно място да седнат и високи хора, като за кратки разстояния ще могат да се съберат и трима човека. Полегатият покрив на BMW X6 е ограничил малко багажното пространство, което е 775 литра, а със сгънати задни седалки нараства до 1680 литра. Все пак това място е напълно достатъчно за няколко куфара или множество пазарски чанти. Ниската линия на покрива обаче затруднява поставянето на обемисти предмети.

Технически характеристики

BMW X6 xDrive40i

3,0-литров 6-цилиндров бензинов турбодвигател с Mild-Hybrid

8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic

333 к.с. максимална мощност при 5500-6250 об/мин

450 Нм максимален въртящ момент при 1600-4800 об/мин

5,7 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

250 км/ч максимална скорост

8,8 л/100 км среден разход на бензин

202 г/км емисии на СО2

153 950 лева стартова цена на модела