0

В гамата на високопроходимите модели на BMW неотдавна се появи първото X2, което е построено на същата платформа като второто поколение на BMW X1 и минивана BMW Серия 2 Active Tourer. При новия спортен кросоувър BMW X2 основното задвижване е на предните колела, а двигателят е разположен напречно. Въпреки, че това не са характерните за марката субстанции, новото BMW Х2 доставя истинска радост от шофирането, съпроводена с много скромен разход на гориво.

В гамата на високопроходимите модели на BMW неотдавна се появи първото X2, което е построено на същата платформа като второто поколение на BMW X1 и минивана BMW Серия 2 Active Tourer. При новия спортен кросоувър BMW X2 основното задвижване е на предните колела, а двигателят е разположен напречно. Въпреки, че това не са характерните за марката субстанции, новото BMW Х2 доставя истинска радост от шофирането, съпроводена с много скромен разход на гориво.

Новото BMW X2 прави приятно впечатление и със сигурност не прилича на нито един от настоящите модели. Благодарение на ярките цветове, най-новият модел на баварската компания изглежда атрактивно на всякакъв фон и е в състояние да съживи и най-депресиращия пейзаж на изоставена и порутена сграда. Външният вид на BMW X2 умело прикрива истинския размер на кросоувъра. На дължина той дори надвишава BMW X1. Благодарение на свежия и оригинален дизайн, новият баварски модел не прилича на нито един друг конкурент на пазара. Емблемата на задната колона прави препратка към класическите спортни купета като 2000 CS и 3.0 CSL. Новото BMW X2 може да бъде със спортен акцент с пакета M Sport, но нашата кола е с изцяло новия пакет M Sport X, който го превръща в кросоувър със спортни гени.

За разлика от външния вид, интериорът на BMW X2 много прилича на второто поколение на X1 и затова вече не е изненада. Салонът разполага с тапицерия от алкантара, по-спортен и елегантен волан и модерен селектор на автоматичната трансмисия. В базовата версия централният екран е 6,5-инчов, а 8,8-инчовият е опция, както и навигационната система Plus. Позицията зад волана е естествена и удобна, седалката е разположена малко по-високо, отколкото в леките автомобили и по-ниско, отколкото в по-големите кросоувъри. Седалките са удобни за дълъг път и придържат тялото в бързите завои. Първото BMW X2 е ориентирано основно към водача, но на задния ред седалки могат да седнат комфортно двама пътници с ръст до 1,85 метра, които трябва да са благодарни, че имат задни врати за качване и слизане.

За да се движите със спортния дух, характерен за BMW, препоръчително е да изберете най-динамичния двигател, който се предлага в модела X2 xDrive25d. Моторът е 2,0-литров турбодизел, разполага с мощност 231 к.с. и ще ви плени със завидната си динамика и скромния разход на гориво. За отличното представяне на пътя допринася и двойното задвижване xDrive. Двигателят се радва на голям прилив на тяга от 450 Нм още от 1500 об/мин, а 8-степенната спортна автоматична скоростна кутия Steptronic превключва предавките адекватно и плавно. При около 2000 об/мин моторът получава турбо допинг, след което ускорява още по-пъргаво.

Въпреки отличната динамика, с този 2,0-литров двигател BMW X2 е истински спестовник по отношение на разхода на гориво. При спокойно темпо кросоувърът харчи не повече от 5 л/100 км, в града разходът е 6,5 л/100 км, а при спортно шофиране консумацията достига 8 л/100 км, което е отличен показател за кола с толкова голяма мощност и огромен максимален въртящ момент.

В различните режими на системата Driving Experience Control двигателят променя работата си. В икономичния режим Eco Pro ще се наслаждавате на меките и тихи реакции на агрегата и на управлението, а на арматурното табло се изписват километрите бонус. В режим Comfort колата се държи напълно предсказуемо и предвидимо. Обичайните настройки на агрегата са достатъчни, за да ускорят лесно за аванс и изпреварване, без да прибягвате до ръчно превключване на предавките. Особено пъргаво реагира колата при натискането на газта в режим Sport. В него ще получите не само най-отзивчиви реакции на мотора, но и максимално директен волан и плътно окачване.

На пътя BMW X2 доставя истинска радост от шофирането. Кросоувърът се втурва в завоите като спортно купе - без колебание и практически без осезаеми наклонявания. Воланът е остър и чувствителен, а стегнатото окачване перфектно държи Х2 в завоите. Колелата с 19-инчови алуминиеви джанти, снабдени с опционални гуми Runflat, предават на пътниците големите дупки и фуги на пътя, но тласъците от изпъкналите неравности не са груби и дори в режим Sport няма да усетите твърди удари. За разпределението на въртящия момент между колелата се грижи електрониката, която работи в синхрон със стандартната система за динамичен контрол на тягата. Двойното задвижване xDrive работи според условията и осигурява постоянно сцепление, като при необходимост променя съотношението на подаване на тягата. За чисто удоволствие намесата на електрониката може да бъде ограничена. 

Технически характеристики

BMW X2 xDrive25d M Sport X

2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

8-степенна автоматична скоростна кутия

231 к.с. максимална мощност при 4400 об/мин

450 Нм въртящ момент при 1500-3000 об/мин

6,7 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

237 км/ч максимална скорост

5,1 л/100 км среден разход на гориво

133 г/км емисии на СО2

84 100 лева базова цена на модела

116 114 лева цена на тествания модел