0

П рез 2017 година BMW представи изцяло новия си модел Серия 6 Gran Turismo. Луксозният автомобил с 5 врати и 5 места комбинира висок комфорт при пътуване и спортен дух, премиум атмосфера в салона и интелигентна функционалност за пътниците и техния багаж. С интересния си дизайн, BMW Серия 6 Gran Turismo се очерта като индивидуалист в горния клас на премиум сегмента, който отговаря на разнообразните изисквания на модерните и особено взискателни потребители. През тази година моделът беше обновен и получи фина шлифовка на всички детайли.

През 2017 година BMW представи изцяло новия си модел Серия 6 Gran Turismo. Луксозният автомобил с 5 врати и 5 места комбинира висок комфорт при пътуване и спортен дух, премиум атмосфера в салона и интелигентна функционалност за пътниците и техния багаж. С интересния си дизайн, BMW Серия 6 Gran Turismo се очерта като индивидуалист в горния клас на премиум сегмента, който отговаря на разнообразните изисквания на модерните и особено взискателни потребители. През тази година моделът беше обновен и получи фина шлифовка на всички детайли.

Новото BMW Серия 6 Gran Turismo се отличава на външен вид с прецизно модифициран дизайн на каросерията и облагородено оформление в детайлите на интериора. Освен това модерният характер на новото BMW Серия 6 Gran Turismo се подчертава и от иновациите при системите за асистенция, управлението и свързаността. Радостта от шофирането и ефективността на пътя се повишават от модернизираните двигатели и въвеждането на 48-волтовата хибридна технология.

Новото оформление на предната и задната част на BMW Серия 6 Gran Turismo подчертават както силното присъствие, така и характерния спортен дух на модела. Най-съществените промени са новите контури на бъбрековидната радиаторна решетка и свързаните с нея по-тесни фарове. Въздухозаборникът под предната броня вече е разделен на три сегмента.

Серийното оборудване включва нови изцяло LED фарове с адаптивни завиващи светлини. Яркият дизайн на светлинната графика се подчертава от двата разположени един до друг L-образни елемента на дневните светлини. Задната броня също е с нов дизайн, а ауспуховите накрайници са с трапецовиден контури. Обновеният дизайн е комбиниран с нова гама от лакови покрития за каросерията, сред които червен металик, сив металик и син металик.

В салона на новото BMW Серия 6 Gran Turismo луксът е почти на нивото на Серия 7, но оформлението на кокпита наподобява повече на Серия 5. Новостите в интериора като изчистените линии, хармоничното съчетание на кожа и алуминий, изборът на материали и прецизната изработка са допринесли за още по-луксозна атмосфера с модерна функционалност. Новото BMW Серия 6 Gran Turismo серийно се оборудва с нов кокпит, който комбинира напълно дигитален дисплей на арматурното табло и 12,3-инчов сензорен екран на мултимедийната система. Най-важните данни за пътуването се проектират точно пред погледа на водача върху предното стъкло.

Централният панел е насочен към шофьора, а новите бутони за управление на средната конзола с гланцирана черна повърхност и спортният кожен волан подобряват ергономията при шофиране. Интериорът предлага разточително пространство за водача и пътника до него. Повдигнатата позиция на седене подобрява видимостта, а ергономичното подреждане на уредите улеснява боравенето с тях. Серийното оборудване включва електрическо регулиране на предните седалки и кожена тапицерия Dakota, а като опция се предлага пълно кожено оборудване. Задната част предлага три пълноценни места за седене с обширно място за краката. Значително по-ниската линия на покрива спрямо предишния модел не е ограничила пространството за главите.

За комфорта при пътуване допринасят и оформената по нов начин задна седалка и оптимизираната шумоизолация. Като опция се предлагат комфортни задни седалки с електрическо регулиране, които позволяват настройка на наклона на облегалката с натискане на бутон. Обемът на багажника на BMW Серия 6 Gran Turismo вече е 600 литра в нормално състояние и 1800 литра със сгънати задни седалки. Сгъването на разделената в съотношение 40:20:40 задна облегалка се активира с електрическо дистанционно управление от багажника с натискане на бутон. Товарният ръб е снишен и вече е на една височина с пода на багажника. Капакът на багажника се отваря и затваря стандартно с електрическо задвижване.

Новото BMW 6 Gran Turismo се предлага с два бензинови и три дизелови двигателя, оборудвани с технологията TwinPower Turbo с двоен турбокомпресор и мощност между 190 и 340 к.с. При всичките варианти особено спонтанното разгръщане на мощността и повишената ефективност се осигуряват от технологията Mild-Hybrid. Благодарение на мощния 48-волтов стартер-генератор и допълнителния акумулатор може да бъде генерирано и съхранено особено голямо количество спирачна енергия. С допълнителната мощност от 11 к.с. стартер-генераторът осигурява електрическа тяга, която повишава динамиката при потегляне и ускорение. Всички двигатели серийно са комбинирани с 8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic.

Тестваното BMW 640d xDrive Gran Turismo се задвижва от 3,0-литров 6-цилиндров редови битурбодизелов двигател с мощност 340 к.с. и максимален въртящ момент от 700 Нм в интервала от 1750 до 2250 об/мин. Мощността и тягата са в такова изобилие, че Gran Turismo може да се управлява като спортно купе. Агрегатът ускорява тежащото 2 тона купе от 0 до 100 км/ч за 5,3 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена до 250 км/ч.

Новото BMW 640d xDrive Gran Turismo може да се похвали със скромен разход на гориво. В натоварения градски трафик през зимата реалният разход е 8,5 л/100 км. На междуселищен път със скорост 90 км/ч консумацията пада до 5,4 литра на 100 км, а на магистралата със 140 км/ч колата харчи 7,6 л/100 км при 2000 оборота на осма предавка. Икономичният двигател позволява на 640d да измине 1000 км пробег с един резервоар от 66 литра гориво.

Пътуването с новото BMW 640d xDrive Gran Turismo е не само динамично и икономично, а и много комфортно, както за водача, така и за пътниците. Серийното въздушно окачване на задната ос с автоматично регулиране на нивото прикрива повечето неравности на пътя, а за още по-висок комфорт на возене, автомобилът е оборудван с въздушно окачване, както и с динамичен контрол на адаптивните амортисьори. Допълнителен спортен дух осигуряват активната стабилизация на каросерията срещу наклоняване и интегралното активно кормилно управление. В режим Sport, както и автоматично при скорост над 120 км/ч, каросерията се снишава с 10 мм за по-голяма стабилност.

Всички опционални системи за окачването вече се предлагат и в комбинация със задвижване на четирите колела от системата xDrive. Тя е от голяма полза най-вече през зимата, когато подобрява сцеплението на хлъзгави и мокри настилки, на сняг и при шофиране по черен път. Системата xDrive подпомага както потеглянето на автомобила без превъртане на колелата, така и стабилното пътно поведение в завои.

Цените на новото BMW Серия 6 Gran Turismo започват от 123 700 лева за версията 620d. Моделът се произвежда в завода на BMW в Динголфинг, Германия, успоредно с луксозните лимузини BMW Серия 7 и спортните купета и кабриолети от Серия 8.

Технически характеристики

BMW 640d xDrive Gran Turismo

3,0-литров 6-цилиндров дизелов двигател с двоен турбокомпресор

8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic

340 к.с. максимална мощност при 4400 об/мин

700 Нм максимален въртящ момент при 1750-2250 об/мин

5,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

250 км/ч максимална скорост

6,2 л/100 км среден разход на дизел

163 г/км емисии на СО2 (WLTP)

149 350 лева основна цена на модела