0

П рез 1991 година беше представено комбито BMW Серия 5 Touring с индекс Е34, разработено специално за европейския пазар. Още от създаването си комбито се радва на големи успехи и оттогава неизменно присъства в гамата на баварския производител. Новото пето поколение ще се хареса още повече на клиентите, които ценят BMW Серия 5 Touring заради големия и гъвкав багажник в комбинация с открояващо се присъствие и типичната за марката радост от шофирането.

През 1991 година беше представено комбито BMW Серия 5 Touring с индекс Е34, разработено специално за европейския пазар. Още от създаването си комбито се радва на големи успехи и оттогава неизменно присъства в гамата на баварския производител. Новото пето поколение ще се хареса още повече на клиентите, които ценят BMW Серия 5 Touring заради големия и гъвкав багажник в комбинация с открояващо се присъствие и типичната за марката радост от шофирането.

Новото комби Серия 5 Touring със заводското обозначение G31 е по-голямо от предходния модел и на дължина достига 4,94 метра, а междуосието му е 2,98 метра. Благодарение на използваните алуминиеви и магнезиеви сплави, теглото на модела е намалено със 100 кг и в базовата версия е 1710 кг. На външен вид петото поколение на баварското комби е спортно, елегантно и стилно. Моделът се различава значително от предшественика си, но силно наподобява новата Серия 7. Комбито BMW Серия 5 Touring запазва характерния за модела профил с дълъг капак и изтеглен назад салон.

Фирмената бъбрековидна радиаторна решетка е голяма, а фаровете са издължени и започват още от решетката. Светлините са изцяло LED още от базовата версия. Комбито привлича вниманието в потока с хармонични пропорции и прецизни контури. За спортното излъчване на профила на новото BMW Серия 5 Touring допринася и дългата линия на покрива, която завършва в силно наклонените задни колони. Задното стъкло е оградено от спойлер на покрива с интегрирана допълнителна спирачна светлина и странични елементи за насочване на въздушния поток. Широчината на каросерията се подчертава от хоризонталните линии и достигащите до страничните части плоски L-образни задни светлини.

В новото BMW Серия 5 Touring водачът и пътниците ще се радват на луксозна атмосфера, която не отстъпва на моделите от по-големите серии. Просторният интериор е обзаведен с качествени материи и прави впечатление с внимание към детайла. Екранът на мултимедийната система iDrive е 10,25-инчов, а мултимедията разпознава жестове. Навигационната система помни любимите маршрути на водача.

На всички места за седене пътниците разполагат с осезаемо повече място на главите и свобода за раменете и краката. Оптимизираният контур на облегалките, по-дългите седалки и увеличеното пространство за коленете повишават комфорта на пътниците на задната седалка. Акустичният комфорт на новото BMW Серия 5 Touring е на нивото на седана, благодарение на оптимизираната шумоизолация на предното стъкло, на тавана и в областта на багажника. Повишената широчина на интериора позволява сигурното и комфортно закрепване на до три детски седалки отзад.

Увеличеният обем на багажника е 570 литра в нормално положение на седалките и достига до 1700 литра при сгънати облегалки на задните седалки, разделени в съотношение 40:20:40. Полезният товар в зависимост от модела е до 720-730 кг. Комбито впечатлява и с високата си функционалност, която се дължи на множество практични решения, като електрическото освобождаване на облегалките, което се активира от бутон в багажника, отварящият се самостоятелно заден прозорец и автоматичното задвижване на задния капак, което опционално позволява и безконтактно отваряне и затваряне. Щората и разделителната мрежа са разположени в отделни касети, които могат да бъдат прибрани под пода на багажника.

Серийното оборудване на BMW Серия 5 Touring е много богато и напълно подхожда на едно голямо семейно комби и модерен бизнес автомобил. Моделът е оборудван с пълен електрически пакет, автоматичен климатик, сензори за дъжд и светлина, аудиосистема, връзка Bluetooth, адаптивен круиз контрол със система за автоматично задействане на спирачките при опасност от сблъсък. За безопасността на пътниците се грижи електронна система за стабилизация и контрол на налягането в гумите.

Списъкът от опции е дълъг, но най-впечатляващата е функцията за дистанционно автономно паркиране, която се управлява от ключа, като водачът е извън колата, а тя се намества сама на свободното място в подземен паркинг или излиза от тесен гараж например. Освен това се предлага и система за автономно движение, която не позволява на колата да напуска зададената лента и спазва зададеното разстояние до автомобилите отпред със скорост до 210 км/ч. Много полезни в тесните улици са камерите за 360-градусов кръгов обзор от птичи поглед и сензорите за паркиране.

Пъргав, динамичен или спортен турбодизелов двигател за BMW Серия 5 Touring 

Новото BMW Серия 5 Touring се предлага с шест варианта на дизелови двигатели, като по този начин удовлетворява потребностите на всички потребители. Един от най-икономичните агрегати е 2,0-литровият 4-цилиндров турбодизелов мотор под капака на BMW 520d Touring с мощност 190 к.с. Той се отличава с много добро развитие на въртящия момент от 400 Нм и заедно с 8-степенната автоматична скоростна кутия гарантира пъргаво ускорение още при достигане на 1500 об/мин. Двигателят работи спокойно и балансирано, без осезаем шум дори във високите обороти. Ако спазвате ограниченията на скоростта и шофирате разумното, BMW 520d харчи средно около 5 литра дизел на 100 км, което е отлична стойност за голям семеен автомобил. В натоварения градски трафик консумацията скача на около 7 л/100 км. Освен, че BMW 520d е пъргаво и икономично, вози и комфортно.

Ако обаче искате повече динамика и 6-цилиндров двигател, за вас е BMW 530d. Комбито се задвижва от 3,0-литров турбодизелов двигател, комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Благодарение на огромният въртящ момент от 620 Нм, наличен още при 2000 об/мин, 6-цилиндровият мотор работи много тихо и плавно, като прикрива факта, че е дизел. Ускорението от място до 100 км/ч отнема само 5,6 секунди, а при спокойно шофиране на магистрала, разходът е рамките на 6 л/100 км. При динамично шофиране с повече ускорение, 530d Touring харчи около 10 л/100 км.

Спортните натури, които са почитатели на комбитата, със сигурност ще изберат най-мощната версия BMW М550d Touring, задвижвана с фантастичния 3,0-литров 6-цилиндров редови дизелов двигател с четири турбокомпресора. Двигателят от гамата на M Performance е свързан с пословично добрата 8-степенна спортна автоматична скоростна кутия на ZF и система xDrive за двойно предаване с електронно управляван съединител за задвижването на предните колела. Резултатът е чудовищна мощност от 400 к.с. и максимален въртящ момент от 760 Нм, които теглят комбито неудържимо и го ускоряват от място до 100 км/ч за феноменалните 4,6 секунди, а максималната му скорост е ограничена до 250 км/ч. И тук разходът на гориво може да бъде много скромен, но високата мощност подтиква към спортен стил на езда.

За новото BMW Серия 5 Touring опционално се предлага задвижване на четирите колела от системата xDrive. С двойното предаване баварското комби демонстрира отлично сцепление и стабилно пътно поведение. Кормилното управление е остро и точно, така че дава отлична обратна връзка с пътя. За по-пунктуално описване на завоите комбито е оборудвано със система за завиване на задните колела, която е нова опция за модела. За по-комфортно возене се предлагат адаптивни амортисьори, които позволяват на колата да вози много меко, а в спортен режим се втвърдяват, което помага за намаляване на наклоняванията на каросерията в завои. Подобрената изолация на шума не допуска външни звуци в салона дори и при високи скорости. 

Технически характеристики

BMW 520d xDrive Touring

2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic

190 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин

400 Нм въртящ момент при 1750-2500 об/мин

7,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

222 км/ч максимална скорост

4,9 л/100 км среден разход на дизел

129 г/км емисии на СО2

112 750 лева базова цена на модела