Блъфът на банкеат беглец Цветан Василев, с който се пробва да финтира българското правосъдие, може да блокира дела и в Европа. Това становище защити в интервю за Нова телевизия Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). 

Преюдициалното запитване на съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд (СГС) до Съда на Европейския съюз (СЕС), което осигури замразяване на делото по иска на антикорупционната комисия за "гражданска конфискация" на имущество и активи за над 2,2 млрд. лв. на укриващия се от правосъдието фараон Цветан Василев е неоснователно и може да доведе до негативни последици за европейското право, заяви Георгиев. Той поясни, че комисията, правителството и синдиците на КТБ са излезли с позиции пред СЕС, че питането на СГС е неоснователно, защото то противоречи на философията на Закона за гражданската конфискация, който позволява отнемане на имущество, без значение на изхода по наказателно производство срещу обекта на иска. 

Пламен Георгиев очаква позицията на българската държава да получи подкрепа и от други страни - членки на ЕС, като Ирландия, Великобритания, Словакия и Словения. Той припомни, че и Германия е въвела миналата година процедура за "гражданска конфискация" при наличието на данни за престъпления, свързани с организираната престъпност и прането на пари. "С това питане (на съдия К. Енчева - бел.ред.) рискуваме да прекъснем едни процеси, които текат в Европа за въвеждане на гражданска конфискация", обясни Георгиев. 

Заради питането на съдията от СГС до Съда в Люксембург делото за конфискация на имущество и активи на Цветан Василев е спряно от половин година.

Решение на СЕС може да се очаква най-рано през втората половина на 2019 или началото на 2020 година.

В същото време сръбските медии продължават да вадят наяве аферите на укриващия се в Белград банкер. Според сръбския „Блиц“ в машинациите, които Цветан Василев е извършвал в стъкларската фабрика в Парачин, са участвали и трима сърби. Драгомир Симонович е един от тях. Той е признал пред полицията, че е бил принуден да подписва договори за фиктивни инвестиции. „Блиц“ пише още, че разследването на Сръбската специализирана прокуратура за организирана престъпност е открила сериозни доказателства, че нито един от кредитите, които Василев е декларирал, не е бил предназначен за производството на фабриката, а заемите са служили за „лъжлива инвестиция“ Нито един от тези кредити също така не е бил обявен в Сръбската народна банка, което е задължително по закон за всички чуждестранни фирми, които работят в Сърбия. Единствената цел на БГ Мадоф е била да изпере парите и да ги осветли през фиктивни инвестиции, да продаде и унищожи оборудването на фабриката, твърдят запознати с разследването. Вчера се проведе заседание на Търговския съд в Крагуевац, за да се вземе окончателното решение за фалит на стъкларската фабрика. Последното изслушване в съда по тази процедура беше през лятото, но тогава адвокатите на Василев поискаха отвод на действащия съдия. Това обаче не беше прието от съда и процедурата вече е стигнала до финал.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Четири области под риск от порои и градушки

Опасни летни бури с краткотрайни порои, бурен вятър и гръмотевици се очакват днес. В областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Враца валежите ще са най-силни и количествата за 24 часа ще гонят 50-60 литра на квадратен метър.

Актьори и певци зоват за помощ за болна жена

БГ актьори и певци зоват за помощ във „Фейсбук“ за събиране на средства за лечение на 32-годишната Камелия Добрева от Стара Загора, която страда от остра Т-лимфобластна левкемия.

Нарушения на миниматура в 7-и клас ощетяват ученици под липите

Родители на седмокласници от старозагорското Шесто основно училище „Св. Никола“ сигнализират, че децата получават листовете с математически формули едва при започване на втората част от изпита. Това нарушение на указанията и инструкциите на образователното министерство, което според преподавателят по математика Любомир Любенов може да доведе до ощетяване с между 0 и 9 точки.