И БЛС иска анализ за здравното обслужване по време на пандемията

И БЛС иска анализ за здравното обслужване по време на пандемията

Български лекарски съюз напълно подкрепя да се направи анализ на здравното обслужване на населението в периода за епидемията. Здравният министър възложи да бъде изготвен от Националния център по обществено здраве и анализи.

„Категорични сме, че високата смъртност у нас е необходимо да получи своя детайлен и задълбочен анализ и обяснение“, се посочва в официална позиция на съсловната организация.

ОТ БЛС изразяват притеснение от факта, че думите на д-р Стойчо Кацаров са били мултиплицирани, акцентирани, а на места и преиначени от онлайн медии, които в началото на пандемията твърдяха, че „COVID-19 не съществува“, а след това са твърдяли, че „ваксините са опасни“ и през цялата изминала година и половина са насаждали разделение в обществото.

Според съсловната организация интерпретирането на подобни изказвания оставя горчиво усещане и създава внушение, че българските лекари не са положили максимални усилия в лечението на болните от COVID-19.

„Длъжни сме да заявим, че това категорично не е истина! Ние, лекарите на България, заедно с професионалистите по здравни грижи не можехме да избираме да си останем у дома. През последната година и половина ние бяхме и продължаваме да бъдем на работните си места, продължаваме да бъдем на първа линия, излагайки своя собствен живот и този на близките и семействата си на риск“, се казва още в становището.

От БЛС излязоха и с позиция по повод случващото се с „Александровска болница“. От съсловната организация са изразиха безпокойство и обезпокоени и следят разразилия се обществен дебат по повод разпространените в медийното пространство данни за финансовото състояние на УМБАЛ „Александровска“ и последиците, произтичащи от него.

„Разпространяването на данни от неофициален характер и преди приключване на съответните проверки е неприемливо и вредно и настройва общественото мнение срещу една от най-големите болнични структури в страната и медиците, работещи в нея“. От БЛС обясняват още, че проблемите в едно лечебно заведение не се решават в телевизионни интервюта и медийни участие. Управлението на една болница е поверено на нейния принципал и Съвет на директорите, които носят отговорността и разполагат с пълната информация за състоянието на лечебното заведение.

„Призоваваме да се вземат необходимите решения след излязъл резултат от извършена проверка на обективните обстоятелства по казуса. Медийните престрелки, злепоставянето на колеги и изнасянето на информация, проверката, за която все още е в ход, не само уронва авторитета на лечебното заведение и медицинския персонал, работещ там, но и руши доверието на обществото в „УМБАЛ „Александровска“ и българското здравеопазване“, се посочва още в позицията на БЛС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.