0

П ривет, мили блондинкофили!

Откриваме есенния сезон с любимата си тема, а именно – любовта.

Мрачното време ни навява на също толкова потискащи теми.

Затова днес ще си поговорим за най-често срещаните проблеми в една връзка и как можем да ги преодолеем.

Привет, мили блондинкофили!

Откриваме есенния сезон с любимата си тема, а именно – любовта.

Мрачното време ни навява на също толкова потискащи теми.

Затова днес ще си поговорим за най-често срещаните проблеми в една връзка и как можем да ги преодолеем.

Спорове

Уговорете предварително важни правила при възникването на разногласие. От съществено значение е например да изключите вменяването на вина и вулгарния език от споровете си. Препоръчва се също да си дадете време да помислите – какво всъщност ви притеснява, какво решение виждате вие на проблема. Излишно е да се карате без, ако нямате желание да постигнете някакъв компромис.

Полезен трик е да започвате изречението „Чувствам се натъжен(а)/натоварен(а), когато...“ вместо „Ти винаги...“


Комуникация

Споровете пък обикновено възникват при лоша комуникация между двамата партньори. Не очаквайте половинката ви да чете мисли, не влизайте в ролята на отгатващия и самите вие. Пълноценният разговор може да спести много отрицателни емоции, стига и двете страни да са склонни да изслушат другата.

В случай, че разговорът е на проблематична тема, хубаво е да знаете предварително какво искате да кажете и да се придържате към максимата „кратко, точно и ясно“.


Отдалечаване

Всяка връзка има върхове и спадове. Отдалечаването е сигурен знак, че се намирате в лош момент. Това обикновено се случва, когато единият от двойката претърпи промяна по-голяма от другия. Тъй като всеки човек постепенно променя някои навици, намира нови хобита и т.н., понякога е логично, че ако в началото сте правили всичко заедно, това вече няма да е така. Това не означава да си го изкарвате на половинката си обаче, а по-скоро се опитайте отново да намерите общи занимания, но и да си давате въздух един на друг. Достатъчно, за да не се задушите взаимно. Парадоксално, двойките, които са 24/7 заедно и не си дават пространство за самостоятелни хобита най-често се отдалечават.


Изневяра

Изневерите са сред проблемите, които са най-трудни за преодоляване. Най-често те водят до пълна липса на доверие. Самата изневяра „говори“ сама по себе си, че нещата във връзката са били далеч от перфектни преди нея. Затова ако искате да извървите пътя си обратно един към друг, трябва да го направите с картите, свалени на масата. Да бъдете максимално искрени, да изслушвате партньора си вместо да хвърляте обвинения и обиди и да се опитате да започнете да изграждате отново стените на доверието.


Травми

Житейски травми могат да имат огромно влияние върху отношенията с половинката ви дори и да не са пряко свързани с връзката. Някои хора стават още по-близки с партньора си в тежките времена. Други обаче могат да се затворят в себе си и така да се стигне до отдалечаване. Затова експертите винаги съветват да се уповавате на човека до себе си. Той или тя вероятно няма да успее да реши проблема, но ще е винаги до вас, за да ви изслуша.

Признателност

Разликата в отдадеността или ангажираността към професията също крие подводни камъни. Ако единият във връзката отделя твърде много време на работата си, другият може да се почувства недостатъчно оценен и зачитан. Същото може да се случи и след появата на децата, когато традиционно жената се вглъбява в тях, като така пренебрегва партньора си. В тези ситуации комуникацията е от основно значение, като именно в нея ще намерите решение, което да пасва на вашето семейство.


Секс

Рано или късно периодът на медения месец свършва и сексът вече не е част от дневното ни меню. Но ако злободневните ви проблеми ви погълнат и забравите да обръщате внимание един на друг – нещата не вървят на зле. Кой каквото иска да казва, но сексът е сред основните компоненти в една връзка. Ако този проблем се появи и във вашата връзка е важно да говорите свободно по темата с партньора си. В случай че заедно не успеете да се справите с трудностите в леглото не е срамно да се обърнете към специалист.

Пари

Проучване на компанията Relate сочи, че един от 10 души се кара с половинката си на тема финанси поне веднъж дневно. Грешно е да сложите разговорите за пари в графата „табу“. За да не се стига до скандали относно къде трябва да бъдат вложени заплатите ви, е важно да взимате решения от този порядък заедно. Ако не сте готови да обедините финансите си в обща сметка, то поне отделете част от печалбата си за семеен бюджет.

Скука
Скуката е най-големият враг на дългосрочните връзки. Важно е да намирате път извън рутината. Най-добрият съвет, който можем да ви дадем в тази насока, е да си отделяте един ден седмично (в краен случа месечно) за разнообразни занимания с половинката. Ходете на разходки в планината, на кино, на по питие в нощен бар, играйте настолни игри, билярд и прочие.

Деца
Децата са най-голямото щастие. Или поне в това са убедени всички, които не са заринати от мръсни памперси. Колкото и да обичате наследниците си, не трябва да отделяте внимание само на тях, защото по този начин ще се отдалечите от партньора си. На първо място е добре да си разпределяте задачите около малчуганите. На второ – регулярно да ги оставяте при някоя баба или бавачка, за да имате време един за друг.