0

З дравейте, скъпи блондинкофили!

Ето, че русите ни мозъци отново са на фронта на мониторската сиеста, а това може да значи само едно – както повелява традицията във вторник, загърбваме за 5 минути тежките разговори за страничните ползи и недостатъци на ваксините, за да се посветим на теми, присъщи за една женска седянка.

Здравейте, скъпи блондинкофили!

Ето, че русите ни мозъци отново са на фронта на мониторската сиеста, а това може да значи само едно – както повелява традицията във вторник, загърбваме за 5 минути тежките разговори за страничните ползи и недостатъци на ваксините, за да се посветим на теми, присъщи за една женска седянка.

Знаете, че любовта ни е любима тема – все пак, когато си удариш главата в една и съща стена към 100 пъти, същата тази стена неизменно се превръща в главен герой в немалко от историите ти. Днешният ден, уви, е от тези редки случаи, в които сме оставили романтиката на рафта с бутилката мента, за да заделим малко време само за себе си.

Неправилно казват хората (предимно брюнетките, сигурни сме), че блондинките сме нарциси. Виждат ни, че полагаме усилия, а резултатът в огледалото ни харесва и хоп – вече сме прекалено вманиачени в себе си и външния си вид. Нарича се да обичаш себе си – изкуство, което всъщност малцина владеят.

Защо споменаваме тази подробност? Защото често ни се случва да попадаме на любопитни начини, с които да подобрим външния си вид и ако трябва да бъдем честни – нерядко си позволяваме да експериментираме с тях. Използваме понякога, например, листа алое веро вместо крем за лице, позволяваме си дори да разбием някой и друг жълтък в маската си за коса...

Оризовата вода е най-новият трик, на който попаднахме. За ползите от нея се говори вече от известно време, но някак си така и не успяваше да ни прикове вниманието. Онлайн публикациите за оризовата вода я промотират едновременно за блясък и растеж на косата и за балансиране на стомашно-чревния тракт. Ние ще се фокусираме обаче върху първата й функция.

Цялата истерия, оказва се, тръгва от женските представители на етническата група Яо в Китай. Оризовата вода, всъщност, се използва от дамите в продължение на стотици години в азиатските страни, но именно жените Яо са тези, които ни „снабдяват“ в днешни времена с рецептата.

Преди да стигнем до нея, ще ви разкажем малко за тези жени и техните привички относно грижата за външния вид. Те са същински китайски първообрази на Рапунцел. Имат коси, дълги по над метър. Подстригват се само веднъж – когато станат на 18 години, за да засвидетелстват своето порастване. След това отново оставят косата си да расте и не я докосват до ножица до края на живота си. Любопитен факт е и че мият косите си единствено с оризовата вода. Техният скалп така и не преживява близка среща с шампоаните на западния свят. Вместо това се полива веднъж седмично с оризова вода, която замества пяната на продуктите, с които сме свикнали ние. А след това жените Яо измиват косите си в течаща река.

Относно самата вода – макар че някои дами, чието ежедневие по принцип не предполага лукса на свободното време, използват течността, в която само са изплакнали ориза, своеобразните героини ала Рапунцел препоръчват да оставим новия ни заместител на шампоана да ферментира.

За да си го приготвим ни трябват 2 чаши ориз и 4 чаши вода. Оставяме ориза да кисне във водата в продължение на половин час, след което изсипваме течността в стъклена бутилка, запечатваме я и я оставяме на тъмно място, където температурата е все пак стайна. Чакаме няколко дни – до седмица би било чудесно, и воала! Някои експерти, впрочем, съветват като да преместим водата в хладилника, когато започнем да надушваме кисела миризма.

След това изсипваме „отварата“ в легенче и изплакваме косата си добре с оризовата вода. Някои си поливат и с канче, чаша или друга удобна за целта вещ, за да втрият добре водата и в скалпа си. Чакаме максимум 20-30 минути и след това се измиваме в душа и сме готови!

За да не си причиняваме неприятната миризма в косата пък можем да сложим и няколко капки етерично масло.

Цялата тази схема не сме сигурни, че наистина ще ни направи близначки на дългокосата принцеса на „Дисни“, но според тълкуванията на козметичните легенди трябва да направи косата ни по-здрава, силна, блестяща и дълга. А дали това е така, ще можем да споделим с вас, след като изчакаме ферментацията.