0

З дравейте, мили ни блондинкофили,
Вторник е, или иначе казано – този ден от седмицата, в който две руси глави доказват, че по-голямото количество невинаги води до по-голямо качество. Иначе казано – че две блондинки невинаги разсъждават по-добре от средностатистическия човек.

Здравейте, мили ни блондинкофили,
Вторник е, или иначе казано – този ден от седмицата, в който две руси глави доказват, че по-голямото количество невинаги води до по-голямо качество. Иначе казано – че две блондинки невинаги разсъждават по-добре от средностатистическия човек.

Математиката, факт, не ни е сила. Има нещо, което обаче ни се отдава дори по-малко и то е да казваме „извинявай“. Този феномен, реално, далеч не се проявява единствено при индивидите от женски пол, които по естествен или изкуствен начин са се оказали с русо окосмление по главата. Не, че мислим, че сме безгрешни... просто изглежда сме проспали урока в училище за тази сложна дума с „И“.

Малцина от нас действително са внимавали в час. Оказва се обаче, че дори да можеш да изречеш думата на глас, то тя невинаги ще бъда чута. Тоест – не само, че е усилие да произнесеш „извинявай“, но се оказва и цяло изкуство да накараш отсрещната страна да те разбере.

Важно уточнение тук е, че от „извинявай“ до „извинявай“ има огромна разлика. Някои раздават заветната дума ежедневно – изяли са последното парче шоколад, по погрешка са изхвърлили ваучера за спа-то, който сте пазили като очите си... Иначе казано – заливат ни с речеви дъжд от съжаления, които в основата си са елементарни. Трудно е да кажеш „извинявай“ за големите проблеми, чието разрешаване отнема повече време от 5-те минути, в които ще затичате до магазина за още шоколад.

Ето защо, смятат учените, е важно не само да разпознаваме, но и да боравим свободно с петте езика на извинението. Те са общо пет, смята доктор Гари Чапман, а нашето познание за тях ще ни позволи не само да разпознаем тертипа, по който се извиняват на нас, но и ще ни помогне да изразим и самите ние съжаление по начин, който би бил разбран. Иначе казано – ако знаем какъв „език“ говори отсрещната страна, можем да се научим да го проговорим и ние.

А ето и кои са петте начина да кажем „извинявай“:

1. Изразяваме съжаление

Пример: Срамувам се от начина, по който те нараних.

2. Поемаме отговорност

Пример: Не бях прав/а да ти го причинявам.

3. Искрено се покайваме

Пример: Само мога да си представя колко болка ти причиних. Съжалявам. Няма да се повтори. Следващия път ще направя нещо различно.

4. Компенсираме

Пример: Ще се реванширам с...

5. Молим за прошка

Пример: Ще ми простиш ли, че те разочаровах?