Блондинките представят: Изкуството да кажеш „извинявай“

Блондинките представят: Изкуството да кажеш „извинявай“

Здравейте, мили ни блондинкофили,
Вторник е, или иначе казано – този ден от седмицата, в който две руси глави доказват, че по-голямото количество невинаги води до по-голямо качество. Иначе казано – че две блондинки невинаги разсъждават по-добре от средностатистическия човек.

Математиката, факт, не ни е сила. Има нещо, което обаче ни се отдава дори по-малко и то е да казваме „извинявай“. Този феномен, реално, далеч не се проявява единствено при индивидите от женски пол, които по естествен или изкуствен начин са се оказали с русо окосмление по главата. Не, че мислим, че сме безгрешни... просто изглежда сме проспали урока в училище за тази сложна дума с „И“.

Малцина от нас действително са внимавали в час. Оказва се обаче, че дори да можеш да изречеш думата на глас, то тя невинаги ще бъда чута. Тоест – не само, че е усилие да произнесеш „извинявай“, но се оказва и цяло изкуство да накараш отсрещната страна да те разбере.

Важно уточнение тук е, че от „извинявай“ до „извинявай“ има огромна разлика. Някои раздават заветната дума ежедневно – изяли са последното парче шоколад, по погрешка са изхвърлили ваучера за спа-то, който сте пазили като очите си... Иначе казано – заливат ни с речеви дъжд от съжаления, които в основата си са елементарни. Трудно е да кажеш „извинявай“ за големите проблеми, чието разрешаване отнема повече време от 5-те минути, в които ще затичате до магазина за още шоколад.

Ето защо, смятат учените, е важно не само да разпознаваме, но и да боравим свободно с петте езика на извинението. Те са общо пет, смята доктор Гари Чапман, а нашето познание за тях ще ни позволи не само да разпознаем тертипа, по който се извиняват на нас, но и ще ни помогне да изразим и самите ние съжаление по начин, който би бил разбран. Иначе казано – ако знаем какъв „език“ говори отсрещната страна, можем да се научим да го проговорим и ние.

А ето и кои са петте начина да кажем „извинявай“:

1. Изразяваме съжаление

Пример: Срамувам се от начина, по който те нараних.

2. Поемаме отговорност

Пример: Не бях прав/а да ти го причинявам.

3. Искрено се покайваме

Пример: Само мога да си представя колко болка ти причиних. Съжалявам. Няма да се повтори. Следващия път ще направя нещо различно.

4. Компенсираме

Пример: Ще се реванширам с...

5. Молим за прошка

Пример: Ще ми простиш ли, че те разочаровах?

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.