0

Здравейте, мили блондинкофили!

Измежду хоумофиса, гледането на поредната серия на „Анатомията на Грей“ (който вече силно започва да се родее със сапунка) и като цяло – топленето на дивана вкъщи, в нашите руси глави изникна проникновена мисъл за поредното добро дело, което можем да свършим без да напускаме пределите на домовете си. А именно – пролетното почистване!

Здравейте, мили блондинкофили!

Измежду хоумофиса, гледането на поредната серия на „Анатомията на Грей“ (който вече силно започва да се родее със сапунка) и като цяло – топленето на дивана вкъщи, в нашите руси глави изникна проникновена мисъл за поредното добро дело, което можем да свършим без да напускаме пределите на домовете си. А именно – пролетното почистване!

За всяка една дама обикновено е кошмар да отвори гардероба си с мисълта, че трябва да се сбогува с част от дрехите си. От една страна, тоалетите са толкова много, че самият процес по това да обърнеш внимание на всеки от тях е достатъчно досаден, че да отегчи и най-големият ентусиаст. Затова често жените можем да се разделим в две категории – тези, които почти никога не изхвърлят (даряват в по-добрия случай) старите си дрехи, изповядващи максимата „Все някой ден може и да ми се наложи да го облека“ и тези, които минават като торнадо през гардероба си, оставяйки само най-базовите облекла.

В момент, в който трябва да се дистанцираме от външния свят, ни се открива чудесна възможност най-накрая да направим качествено пролетно почистване. За целта ето и 6 основни въпроса, с помощта на които тромавият процес може да се превърне в песен:

 

Харесва ли ми изобщо?

Това е първият и може би най-важен въпрос при старта на пролетното почистване на гардероба. Макар че по дефиниция предполагаме, че всичко, което сме си купили, е по вкуса ни, ще се изненадате колко често още от този въпрос можете да вземете окончателно решения за куп дрехи. Някои от тях може би вече не са на мода, други сте си представяли, че ще ви стоят по различен начин, или пък са подарък от човек, който не е запознат с предпочитанията ви. Така или иначе, ако някоя дреха не ви харесва, тя няма място в сакралното място, наречено гардероб.

 

Става ли ми?

Тази стъпка е сред най-сложните най-вече защото дори и някой панталон вече да не ни стане, го препращаме в категория в гардероба, която кръщаваме: „Като отслабна пак“. Хубаво е да имаме мотивация да влезем във форма (по здравословен начин!), но не и да задръстваме пространството с дрехи, които може и вече никога да не облечем, защото са ни малки. Затова – ако искате да запазите някой любим чифт, направете го, но се ограничете до един. Така, като освободите място в гардероба, ще можете да се отдадете на шопинг след карантината и да си вземете дреха, която ви харесва дори повече.

 

Износена ли е?

В случай, че познавате цвета на любимата си бяла блуза вече само по спомен – време е да се сбогувате с нея. Предвид емоционалната ни натура, жените често приписваме сантимент към дадени дрехи – я роклята от първата среща с гаджето, я костюма, който си подарихме след дипломирането. Винаги обаче настъпва моментът, в който тези дрехи вече съвсем не приличат  на себе си, а петната, топчетата вълна или леките прокъсвания от многото носене ни дават визия повече на клошар, отколкото на елегантна дама с афинитет към модата.

 

Кога за последно облякох тази дреха?

Ако отговорите на предходните въпроси не са ви подтикнали да хвърлите въпросната дреха, преминаваме към по-сложни. Трябва да се сетите кога за последно облякохте тази блуза или панталон. Ако в съзнанието ви не фигурира такъв спомен от последните няколко години, това е сигурен знак да я изхвърлите или подарите. В случай обаче че става въпрос само за един сезон разлика, можете да я запазите с чиста съвест.

 

Кога ще я облека отново?

Този въпрос приляга идеално на случаи от типа „Ще си пазя балната рокля за нечия сватба“. А дали ще ти става изобщо? Дали ще е на мода? Ако пазите няколко тоалета „за определен повод“, замислете се ще дойде ли той изобщо и дали тогава няма да предпочетете да ъпгрейднете гардероба си с нов тоалет. Ако все пак си мислите, че, например, дългата ви пола с пайети е подходяща за фирменото парти след два месеца или пък за женска вечер в пиано бара, дайте й още един шанс. В краен случай ще я изхвърлите по време на есенното почистване.

 

Колко платих?

Едва ли си пазите касовите бележки, но със сигурност знаете кои са най-скъпите попълнения в гардероба ви. За тях можете да напарвите изключение спрямо горните въпроси, тъй като през няколко години „ретрото“ се завръща на мода и току-виж получите втори шанс да облечете плисираната си рокля или да сложите любимия си кашмирен шал. Това не означава да пазите стария си пуловер, за който сте броили на навъсена продавачка в мола около 50 лв. Далеч не говорим за такива суми. Но ако сте инвестирали 300-400 лв в зимно палто, което вече е демоде, спокойно можете да го сложите най-отзад в шкафа и да чакате чинно да му дойде отново времето.