0

С къпи блондинкофили, привет!

Липсвахте ни през отминалата седмица, но търсенето на перфектното място за селфи на плажа се оказа по-трудна задача от предвиденото... Бродейки из морските красоти на Южна България, бяхме изненадани от броя влюбени млади двойки, които бяха тръгнали и те като нас на разузнаване. Само че не с цел да изпъчат бедро за снимка, а да намерят подходящ терен за сватба.

Скъпи блондинкофили, привет!

Липсвахте ни през отминалата седмица, но търсенето на перфектното място за селфи на плажа се оказа по-трудна задача от предвиденото... Бродейки из морските красоти на Южна България, бяхме изненадани от броя влюбени млади двойки, които бяха тръгнали и те като нас на разузнаване. Само че не с цел да изпъчат бедро за снимка, а да намерят подходящ терен за сватба.

Категорично не сме против младите да се „вземат“, когато се обичат (макар и с израза тъжно да си подсказваме, че сме възприели част от разсъжденията на бабите и дядовците ни). Мислим си обаче, че това е решение, което трябва да бъде обмислено в дълбочина и в което не трябва да се хвърляме прясно завършили гимназия. Така де – днес да броиш и свиркаш за фон до 12, а утре да бориш махмурлука на младостта, като вдигнеш луда сватба.

Разсъждавайки от позицията на млади (Преси със 104 дни повече от Гери, в случай, че се чудите) момичета, чиито мечти включват, както семейство, така и още пътешествия, кариера и неспирни обиколки на магазините за дрехи, силно вярваме, че заветното „да“ трябва да се каже единствено тогава, когато имаш достатъчно житейски опит зад гърба си. А не си изкушен (като нас) да хвърлиш цяла заплата за супер-мега-готините обувки в мола. Представяме си, че човек вече трябва да е намерил себе си, да е изкристализирал мечтите си и не на последно място да е сигурен, че неговият избраник е точният за него. Ще се изненадате колко бракове свършват заради фразата „не си поживях“...

И такаа... Спираме това есе за кратко, за да ви представим в доста по-синтезиран формат нашите 5 причини защо не бързаме за сватба. А току-виж в тях сте откирили по някоя и за себе си:

Първо разчитай на себе си, след това на друг

Времето, което прекарваш като самостоятелна единица – независимо дали си необвързан/а, дали имаш гадже или търсиш просто развлечение за една нощ, е от особено значение за личното израстване. Преди да можеш да разчиташ на друг, трябва да се научиш как да разчиташ на себе си. Или по-тривиално казано – разбери какво е да си намериш дом, макар и под наем, започни сам/а да плащаш сметките си, да пазаруваш, да готвиш, да поддържаш колата си...

Да бъдеш сигурен, че можеш да се справиш сам с много от ежедневните проблеми дава свобода. В противен случай рискуваш прекалената ти зависимост от половинката да проличи, което е предпоставка за токсична връзка.

Да си сам е по-добре от това да си самотен

Научи се да бъдеш сам и да си прекарваш добре. Това е интересно и много важно предизвикателство, пред което е хубаво повече хора да се изправят преди да вземат заветното решение за сватбата. Да си напълно наясно със себе си и да си доволен, а защо не и горд с това какъв си ти, е най-хубавият подарък, който можете да си направите.

Или както нарцисите обичаме да се шегуваме – често говоря сам на себе си, защото това ми е най-приятната компания.

Със сигурност да си сам и удовлетворен е в пъти по-добре от това да си с някого, но да се чувстваш самотен. Резултат, който е често срещан при прибързаните бракове.

Работата не е най-важна, но все пак има значение

Често ни обвиняват, че сме работохолички (тук е моментът да намигнем на шефовете), което – ако приемем, че е вярно, може би донякъде оформя мирогледа ни относно разходката до олтара в началото на 20-те. Съзнаваме, че кариерата всъщност далеч не е най-важна. Въпреки всичко в похода ни да бъдем един самостоятелен, независим и полезен за себе си и околните човек, тя е една силно необходима съставка.

А работата изисква години за образование, усилие, труд, дори амбиция да се докажеш, което нерядко констрастира на идеята за ролята на жената в едно семейство.

Все още ни се лудува

Със сигурност е най-несериозната причина, но пък я има и сме длъжни да я споделим. Желанието за купони още не ни е излязло от вените. Искаме да излезем с приятелки, да оглеждаме хората в бара и да си измисляме сценарии относно какви са житейските им съдби. Искаме да пийнем малко в повече, да крещим с цяло гърло по улиците... и на сутринта съпружето да не ни тропа недоволно с краче, че пак няма какво да се яде, а ние приличаме на модел за постер в кампания против употребата на дрога от тийнейджъри.

Човекът до нас не е правилният

Много ни е странно, когато четем, че след два месеца луда любов, дадена двойка е взела съдбоносното решение да се венчае. Според нас е от особено значение да отделите достатъчно време, както да опознаете себе си, така и да опознаете потенциалния си спътник в живота. Това, ако надеждата е да се вречете наистина във вечна вярност и любов.

Ако често се карате с половинката си, той/тя не разбира защо искате веднъж месечно да излезете само в приятелска компания, ако гледа на вас като малко дете, което трябва да възпита или пък ви третира вас като родител... То по-добре потърсете щастието другаде.