Блок в Тутракан пропадна две педи

Блок в Тутракан пропадна две педи

Опасно наклонен блок в Тутракан застрашава живота на десетки семейства. Заради дългогодишен проблем с канализацията сградата се е наклонила с около 40 см през последните месеци. За да намалят риска, хората от блока са организирали воден режим, предаде БНТ.

В осеметажната сграда в момента живеят около 100-150 души. Шестте й входа са полунаселени, като най-лошо е положението във вход "Е", където има около 5 обитаеми апартамента. Много хора са решили да избегнат риска и да не живеят тук, докато не бъде намерено някакво решение на проблема.

Според Славейко Йорданов проблемите с разпадането на блока са започнали през юни.

"За няколко дни двата входа пропаднаха с около 30 см, народът се изплаши, изнесе се от блока. Една част след около месец - месец и половина се върнаха. Другите си останаха там, където си бяха - при деца, роднини, по селата", разказа той.
За момента ток все още има, живущите имат воден режим. В част от апартаментите вече е видно, че има наклон. Асансьорите във вход "Д" не работят, а във вход "Е" все още работи.

За проблема кметът на общината д-р Димитър Стефанов научил на 12 юни. Жители алармирали, че за денонощие блокът е пропаднал със 17 см.

"Още същия ден следобед изпратих експерти от Дирекцията по строителство и строителен контрол, които да констатират тези пропадания. На 19 юни с моя заповед се сформира комисия, която да направи оценка на самите деформационни процеси и да направи ревизия на водопроводната и канализационната система", обясни кметът.
Заключенията на комисията са, че има и вертикална и хоризонтална деформация, която започва още при строителството на самия блок.

"Имаме над 30 см пропадане и имаме отклонение по вертикала над 25 см. Разбира се, че е опасна сградата при тези деформационни процеси. На 30 ноември междуведомствената комисия гласува средства на стойност близо 740 000 лв., с които да бъде укрепен жилищният блок", допълни д-р Стефанов.
Той уточни, че има проблем във връзка със започването на укрепителните дейности - това са обществените поръчки, които се бавят. До края на годината обществената поръчка ще бъде качена на сайта на общината и в Агенцията за обществени поръчки. Кметът изрази надежда до края на януари, началото на февруари да има избран изпълнител и да се започнат укрепителните дейности.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.